İzmir Valisi: Kuvvetli rüzgar müdahaleyi zorlaştırıyor

İzmir Karşıyaka’daki büyük orman yangınına karadan ve havadan müdahale sürüyor. İzmir Valisi Süleyman Elban, rüzgarın işleri zorlaştırdığını bildirdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
16 Ağustos 2024 15:31
GÜNCELLEME
16 Ağustos 2024 15:36
İzmir Valisi: Kuvvetli rüzgar müdahaleyi zorlaştırıyor
AA
Kaynak AA

İzmir Valisi Elban: Yangına yakın evler tahliye edildi, rüzgar müdahaleyi zorlaştırıyor

İzmir Valisi Süleyman Elban, Karşıyaka ilçesindeki orman yangınına yakın bölgelerde bulunan bazı evlerin tahliye edildiğini ve rüzgarın saatte 80 kilometreye ulaşan hızının hava araçlarıyla müdahaleyi zorlaştırdığını belirtti. Yangın bölgesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Elban, yangının seyrini ve müdahale çalışmalarını değerlendirdi.


Yangın Yamanlar Dağı'nda başladı

Vali Elban, salı günü Yamanlar Dağı'nda başlayan yangının perşembe günü büyük ölçüde söndürüldüğünü hatırlattı. Ancak dün akşam saatlerinde, söndürülmüş alan içinde kalan büyük odun ve kütüklerdeki kıvılcımın, saatte 70-80 kilometre hızla esen rüzgarın etkisiyle yeniden alevlendiğini ifade etti. Karatepe mevkisinde devam eden yangına, hava araçlarının gece saatlerinde müdahale edemediğini de belirtti.


Ekipler yangına müdahaleyi sürdürüyor

Orman ekipleri, AFAD, Jandarma, itfaiye, belediye ve polis ekiplerinin yangına müdahale ettiğini söyleyen Elban, yangının başladığı noktanın yerleşim yerlerine çok yakın olduğunu ve bu durumun çalışmaların zorluğunu artırdığını vurguladı.

Bölgede yaşayan vatandaşların hızla tahliye edildiğini belirten Elban, "Allah'a şükür şu ana kadar bir can kaybımız yok. Ancak bazı evlerin yandığına dair bilgilerimiz var. Kesin sayılar, yangın tamamen kontrol altına alındığında netleşecek" dedi.


Rüzgar havadan müdahaleyi zorlaştırıyor

Rüzgarın hızının saatte 80 kilometreyi bulması nedeniyle zaman zaman havadan müdahaleyi durdurmak zorunda kaldıklarını belirten Vali Elban, "Hava araçları rüzgar nedeniyle uçamaz hale geliyor. Bu durum, yangını kontrol altına alma çabalarımızı olumsuz etkiliyor" şeklinde konuştu.

Karadan yoğun müdahale sürüyor

Vali Elban, yangın söndürme çalışmalarına karadan 60’a yakın arazöz, 20’nin üzerinde itfaiye aracı, birçok su tankeri, 10’un üzerinde dozer, 12 TOMA ve çeşitli iş makineleri ile su araçlarının katıldığını söyledi. Ayrıca, farklı kurumlardan 1000'in üzerinde personelin de yoğun bir çaba gösterdiğini kaydetti.

Yangın 4-5 bölgede devam ediyor

Yangının şu anda 4-5 farklı bölgede sürdüğünü belirten Elban, "İki bölgedeki yangın nispeten kontrol altına alınmış gibi gözüküyor ancak özellikle Örnekköy ve Doğançay'ın aşağı taraflarında mahallelere doğru ilerliyor. Şu an için büyük bir risk veya can kaybı söz konusu olmasa da bu bölgelerdeki yangın henüz kontrol altına alınabilmiş değil" dedi. Ayrıca, yukarıda bulunan bir köyün ve Doğançay Mahallesi'ne yakın bazı evlerin tahliye edildiğini açıkladı.

Hava araçları rüzgarın dinmesini bekliyor

Vali Elban, saatte 80 kilometreye ulaşan rüzgarın, hava araçlarının çalışmasını çok zorlaştırdığını ifade etti. Rüzgarın hafiflemesi durumunda hava müdahalesinin hızlanacağını belirten Elban, "Allah korudu, arkadaşlarımız birkaç tehlikeyi atlattı. Ancak bu şartlarda pilotlarımızın can güvenliği ciddi şekilde tehdit altında. Hava araçlarımız şu anda müdahale için bekliyor; yeter ki rüzgar biraz hafiflesin" dedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa