Tarihi geçmiş Kovid-19 aşılarına yolsuzluk engeli

Belçika'da imhasına karar verilen Kovid-19 aşıları, dağıtıcı şirketin ortaya attığı yolsuzluk iddiaları sonrası ortada kaldı.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
16 Ağustos 2024 15:51
GÜNCELLEME
16 Ağustos 2024 16:00
Tarihi geçmiş Kovid-19 aşılarına yolsuzluk engeli
O
Onur Çetinkaya Editör

2020 yılında Çin'de başlayan Covid-19 salgını dünyada çok sayıda can aldı.  


Pandeminin artışı geliştirilen aşılarla etkisini kaybetse de vakalar yaşanmaya devam etti.


Belçika'da imhasına karar verilen Kovid-19 aşıları, dağıtıcı şirketin ortaya attığı yolsuzluk iddiaları sonrası ortada kaldı.

Aşıların imha edilmesine karar verildi

Brüksel'deki ilk derece mahkemesi, 2020-2022 yılları arasında Kovid-19 aşılarının Belçika'daki dağıtımını üstlenen Medista'nın Sağlık Bakanlığına karşı açtığı davada şirkete hak verdi. Mahkeme, aşıların imha edilmemesi gerektiğine karar vererek, bu aşıların şirket ile devlet arasındaki anlaşmazlığın çözümünde delil niteliği taşıdığını vurguladı.


Belçika, 2022'de Kovid-19 aşılarının distribütörlüğünü Medista'dan alıp Fransız şirket Movianto'ya devretti. Medista, bu kararın ardında "bakanlık personelinin adam kayırdığı" iddialarını öne sürerek dava açtı. Şirket, distribütörlüğün el değiştirmesinin arka planında yolsuzluk bulunduğunu savundu.


Sağlık Bakanlığı, Temmuz 2023'te 207 milyon avro değerindeki aşı, test kiti ve standartlara uymayan maskelerin imha edileceğini açıkladı. Bu açıklama, Medista ile bakanlık arasındaki gerilimi daha da artırdı. Medista, yolsuzluk davası sonuçlanmadan önce aşıların imha edilmemesini ve imha sürecinden doğacak maliyetin devlet tarafından karşılanmasını talep etti. Ancak, Sağlık Bakanlığı 300 milyon avroyu aşan bu maliyeti üstlenmeyi reddediyor.


Geçen yıl itibarıyla Avrupa Birliği ülkelerinde, son kullanma tarihi dolan yaklaşık 4 milyar avro değerindeki Kovid-19 aşısı imha edilmişti. Bu durum, birçok ülkede benzer tartışmaların yaşanmasına neden oldu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa