İzmir'de "elektrik akımından 2 ölüm" ile ilgili iddianame kabul edildi

İzmir'de sokakta sağanak yağmur ile oluşan su birikintisinde akıma kapılan 2 vatandaşın ölümüyle ilgili 42 sanık için hazırlanan iddianame kabul edildi.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
16 Ağustos 2024 16:03
GÜNCELLEME
16 Ağustos 2024 17:07
İzmir'de ''elektrik akımından 2 ölüm'' ile ilgili iddianame kabul edildi
DHA
Kaynak DHA

İzmir'de sağanak sırasında akıma kapılan iki kişinin ölümüne ilişkin soruşturma tamamlandı

İzmir’de sağanak yağış sırasında elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden 44 yaşındaki İnanç Öktemay ve 23 yaşındaki Özge Ceren Deniz’in ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma sonuçlandı. Aralarında İZSU ve Gediz Elektrik yöneticilerinin de bulunduğu 42 zanlı ile ilgili hazırlanan iddianame, İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.


Olayın detayları

12 Temmuz'da İzmir’de başlayan şiddetli yağışlar, Bayraklı ve Konak ilçelerinde su baskınlarına neden oldu. Bayraklı’da metrekareye 39,7 kg yağış düşerken, bazı sokak ve caddeler suyla doldu. Yağıştan kaçmaya çalışan Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Özge Ceren Deniz, suyla dolan bir yolda elektrik akımına kapıldı. Deniz’i kurtarmak isteyen ikinci el eşya satıcısı İnanç Öktemay da akıma kapılarak yere yığıldı. Her iki kişi de kaldırıldıkları hastanede yaşamını yitirdi.

Soruşturmada 42 kişi hakkında dava açıldı

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 30 şüpheliden 14'ü tutuklanarak cezaevine konuldu. Gözaltına alınanlar arasında İZSU ve Gediz Elektrik'in üst düzey yöneticileri de bulunuyor. Bu kişiler hakkında 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı. İddianamede, olayın öngörülebilme ve önlenebilme durumuna dikkat çekildi. Ölenlerin olayda herhangi bir kusuru olmadığı, ihmaller zinciri nedeniyle olayın gerçekleştiği belirtildi.


Zincirleme kusur tespit edildi

Bilirkişi raporunda, olayın yaşandığı bölgede iki kurumun da gerekli önlemleri almadığı ifade edildi. Elektrik kaçağının olduğu noktaya ilişkin daha önce yapılan ihbarların dikkate alınmadığı ve gerekli tedbirlerin alınmadığı ortaya çıktı. Ayrıca, sosyal medya paylaşımlarında olay yerinde kabloların dışarıda olduğuna dair görüntüler yer aldı.


Bilinçli taksir nedeniyle cezalar artırıldı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, sanıkların “taksirle öldürme” suçundan cezalandırılması talep edildi. Suçun bilinçli taksirle işlenmesi nedeniyle, cezaların yarı oranında artırılarak 22,5 yıla çıkarılması istendi. İddianame mahkemeye sunuldu ve kabul edildi. Sanıkların ihmalleri ve suçun işleniş biçimi göz önünde bulundurularak, alt sınırdan uzaklaşılarak cezalandırılmaları talep edildi.


İhbarlar dikkate alınmadı

İddianamede, vatandaşların olaydan önce yaptığı ihbarlara da yer verildi. 17 Ocak 2023 tarihinde, bir vatandaşın yer altından geçen kablolarda tehlike arz eden bir durum olduğunu bildirdiği, ancak bu ihbarın dikkate alınmadığı belirtildi. Benzer şekilde, olay tarihine yakın bir zamanda yapılan ihbarlarda da elektrik kablolarında duman çıktığı ve tehlike arz ettiği belirtilmişti. Bu ihbarlar sonucunda gerekli önlemlerin alınmaması, olayın meydana gelmesinde etkili oldu.


Ölenlerin kişisel kusuru yok, ihmaller var

Raporda, Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın olayın gerçekleşmesinde herhangi bir kişisel kusurunun bulunmadığı vurgulandı. Olayın, sorumlu kişilerin ihmalleri ve teknik kusurlar zinciri sonucunda meydana geldiği ifade edildi. Ayrıca, sanıkların ifadelerine de iddianamede yer verildi.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa