Bağış yaptı, başı yandı: 12 yıl hapis cezası!

Ukrayna ordusu adına para topladığı iddiasıyla yargılanan Ksenia Khavana, Rusya'da "vatana ihanet" suçundan 12 yıl hapse mahkum edildi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
16 Ağustos 2024 16:12
GÜNCELLEME
16 Ağustos 2024 17:07
Bağış yaptı, başı yandı: 12 yıl hapis cezası!
Hakan Öksüz Editör

Rusya'da ABD-Rusya çifte vatandaşı Ksenia Khavana, Ukrayna ordusu için para topladığı iddiasıyla vatana ihanet suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Khavana, ABD'de bir hayır kurumuna yaptığı 51 dolar (yaklaşık 1.700 TL) bağış nedeniyle bu suçlamalarla karşı karşıya kaldı.


Federal Güvenlik Servisi'nin İddiaları

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Khavana'nın Ukraynalı bir kuruluş adına proaktif olarak para topladığını ve bu paranın Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için taktik tıbbi malzeme, ekipman, silah ve mühimmat alımında kullanıldığını öne sürdü. Khavana, geçmişte balerinlik yapmış olup, Amerikalı eşiyle evlendikten sonra Los Angeles'a taşınarak ABD vatandaşlığı aldı.

Yekaterinburg'da tutuklama ve yargılama

Khavana, ailesini ziyaret etmek üzere döndüğü Rusya'da, Yekaterinburg kentinde tutuklandı. Kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen duruşmada Khavana, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti.


Savunma ve temyiz planı

Khavana'nın avukatı Mikhail Mushailov, müvekkilinin para transfer ettiğini kabul ettiğini, ancak bu fonların "Rusya karşıtı eylemler" için kullanılacağının farkında olmadığını savundu. Mushailov, kararı temyize götürmeyi planladıklarını açıkladı.

Ailesinin tepkisi ve Rusya'nın yeni yasaları

Khavana'nın eşi Chris Van Heerden, eşinin serbest bırakılması için kampanya yürütüyor. Los Angeles'ta bir gazeteye verdiği demeçte Van Heerden, eşine Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya gitmenin tehlikeli olabileceğini söylediğini, ancak Khavana'nın Rus olduğu için bir sorun yaşamayacağına inandığını belirtti.

Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'yı tamamen işgal etmesinden bu yana, Ukrayna'daki eylemlerine yönelik eleştirileri ve Rus ordusunun itibarını zedelediği düşünülen açıklamaları suç sayan yeni yasalar yürürlüğe koymuştu.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa