AB'den META'dan kritik bilgi talebi

AB, Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta'dan araştırmacıların platformlarındaki verilere erişimini sağlama yükümlülüğüne uyum konusunda bilgi talep etti.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
16 Ağustos 2024 17:44
GÜNCELLEME
16 Ağustos 2024 17:44
AB'den META'dan kritik bilgi talebi
AA
Kaynak AA

AB Komisyonu, ABD merkezli sosyal medya devi Meta'dan, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamındaki yükümlülükleri yerine getirmek için alınan önlemler hakkında resmi bilgi talep etti.

Komisyondan yapılan açıklamaya göre, özellikle 14 Ağustos'ta Meta'nın kamuya açık verilere erişim sağlayan CrowdTangle adlı aracını kullanımdan kaldırmasının ardından, Facebook ve Instagram platformlarında araştırmacılara sağlanan veri erişim imkanları hakkında daha fazla bilgi isteniyor. Bu çerçevede, Meta'nın bu platformların seçim ve sivil söylem gözlem işlevlerini güncelleme planları hakkında da açıklama yapması gerekiyor. Ayrıca, firmanın içerik kütüphanesi ve uygulama programlama arayüzü (API) ile ilgili olarak AB Komisyonunu bilgilendirmesi talep ediliyor.


AB'den kritik talep 

AB Komisyonu'nun açıklamasında, Meta hakkında 30 Nisan'da, platformlarındaki yanıltıcı reklamlar ve dezenformasyonla mücadele gibi alanlarda Birlik kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı ve bu sürecin hala devam ettiği hatırlatıldı.

Meta'nın talep edilen bilgileri 6 Eylül tarihine kadar iletmesi gerektiği belirtilirken, Komisyonun bu bilgiler doğrultusunda geçici tedbirler de dahil olmak üzere çeşitli adımlar atabileceği ifade edildi. Firma, bu talebe yanlış, eksik veya yanıltıcı bilgilerle yanıt vermesi durumunda para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.


Geçen yıl yürürlüğe giren Dijital Hizmetler Yasası, büyük dijital platformlara sıkı kurallar getiriyor. Yasayı ihlal eden platformlara, küresel cirolarının yüzde 6'sına varan oranlarda para cezası kesilebiliyor. İhlallerin tekrarı durumunda ise bu platformların AB içindeki faaliyetlerine son verilebiliyor.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa