Coğrafi işaret belgeli Maraş biberinde hasat vakti

Kahramanmaraş'ta belediyenin yürüttüğü proje kapsamında çiftçilere yüzde 75 hibeyle Maraş biberi fidesi dağıtılmıştı. Hasat sürecinin başladığı kaydedildi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
16 Ağustos 2024 17:47
GÜNCELLEME
16 Ağustos 2024 18:02
Coğrafi işaret belgeli Maraş biberinde hasat vakti
Hakan Öksüz Editör

Onikişubat ilçesine bağlı Avşar Mahallesi'nde düzenlenen hasat programında, coğrafi işaret belgeli Maraş biberinin bu destekle elde edilen ilk ürünleri toplandı. Programa, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri katıldı.


30 bin ton biber hasadı bekleniyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, programda yaptığı konuşmada, şehir genelinde bu yıl 30 bin ton biber hasadı beklediklerini belirtti. Kahramanmaraş'ın verimli toprakları ve çeşitli coğrafi işaretli ürünleriyle dikkat çektiğini ifade eden Görgel, şehrin iklimi, doğası ve su kaynakları sayesinde önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olduğunu vurguladı.


"İşlenmemiş biberin yüzde 10'unu şehrimiz karşılıyor"

Görgel, "Maraş biberi, şehrimizin sahip olduğu 30 coğrafi işaretli üründen biri. 13 bin dekarlık alanda yıllık yaklaşık 30 bin ton üretim gerçekleştiriliyor. Ülkemizde işlenmemiş biberin yüzde 10'unu karşılayan şehrimiz, bu yılki üretim miktarına bakıldığında ülke genelinde yüzde 15'lik bir üretim hacmine ulaşacak gibi görünüyor. 500'den fazla çiftçimiz Maraş biberi üretimi yapıyor." dedi.


Maraş biberi üretimi artıyor

Maraş biberi üretimini artırmak amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü aracılığıyla yaklaşık 1 milyon fidenin yüzde 75 hibeyle çiftçilere dağıtıldığını hatırlatan Görgel, bu biberin çeşitli işleme şekilleriyle piyasaya sunulduğunu belirtti. Pul kırmızı biber, toz kırmızı biber, ipek pul kırmızı biber ve isot olarak işlenen Maraş biberi, 66 firma tarafından pazarlanıyor.

Görgel, 2023 yılında 800 bin dolarlık Maraş biberi ihracatı yapıldığını hatırlatarak, bu rakamı daha da yükseltmek için çiftçilere olan desteklerini sürdüreceklerini ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa