Bakan Yumaklı: "47 yangından 30'u kontrol altına alındı"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ülkede bugün 47 orman ve kırsal yangının çıktığını, 30'unun kontrol altına alındığını açıkladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
16 Ağustos 2024 20:57
GÜNCELLEME
16 Ağustos 2024 21:22
Bakan Yumaklı: ''47 yangından 30'u kontrol altına alındı''
AA
Kaynak AA

Bakan Yumaklı, Bolu'nun Göynük ilçesinde meydana gelen orman yangınına havadan ve karadan yaptığı incelemenin ardından, yangınla ilgili detayları aktarmak üzere Dedeler köyünde oluşturulan Yangın Yönetim Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Çanakkale'deki yangının sabah saatlerinde kontrol altına alındığını belirten Yumaklı, Bolu'da dün başlayan yangının kısa sürede şiddetli rüzgarın etkisiyle 30 kilometrelik bir alana yayıldığını ifade etti. Yangının geniş ve sarp bir arazide meydana gelmesi, bölgede bulunan yarıklar ve dik kayalıklar müdahaleyi zorlaştırırken, Bolu'daki yangına 11 helikopter, 118 kara aracı ve 601 personelle müdahale edilmeye devam edildiğini bildirdi. Gece boyunca çalışmaların süreceğini vurgulayan Yumaklı, herhangi bir can kaybı yaşanmadığını ve her şeyin kontrol altında olduğunu belirtti. Yangın nedeniyle tedbiren tahliye edilen Ayvatlar, Umurlar, Yeniköy ve Seferler mahallelerinin yanı sıra, Göynük-Nallıhan yolunun da trafiğe kapatıldığı ifade edildi.

İzmir'deki yangınlarda son durum

İzmir'de Yamanlar bölgesinde dün saat 21.10'da çıkan yangınla da gece boyunca mücadele ettiklerini anlatan Yumaklı, sabah 10.14'te aynı bölgede yeni bir yangın daha çıktığını ve buna da 4 dakika içinde müdahale edildiğini söyledi. Yumaklı, Yamanlar'daki yangınlara 4 tanker uçağı, 15 helikopter, 70 kara aracı ve yaklaşık 450 personelle müdahale edildiğini belirtti. Şiddetli rüzgarın çalışmalarını zaman zaman engellediğini anlatan Yumaklı, yangınların yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle ilk müdahaleyi bu bölgelere yoğunlaştırdıklarını dile getirdi. İbrahim Yumaklı, İzmir'deki yangınlar nedeniyle 16 evin yandığını, 87 evin boşaltıldığını ve 44 iş yerinin tahliye edildiğini açıkladı.

Yumaklı, İzmir'de ayrıca üçüncü bir yangının saat 15.36'da Beydağı'nda çıktığını ve buraya da 3 uçak ve bir helikopterin sevk edildiğini belirtti. İzmir'deki yangınların çıkış nedenlerinin kolluk güçleri tarafından araştırıldığını kaydeden Yumaklı, Valiliğin gerekli açıklamayı yapacağını söyledi. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Manisa Gördes'teki yangının enerjisinde rüzgarın etkisiyle yeniden artış meydana geldiğini ve bu yangını kontrol altına almak için yoğun çaba harcandığını da ekledi.

Tüm yangınların dışında kamuoyuna yansıyan ya da yansımayan birçok yangınla mücadelenin devam ettiğini belirten Yumaklı, bugün itibarıyla ülke genelinde 47 yangının çıktığını, bunlardan 30'unun kontrol altına alındığını, 17'sine ise müdahalelerin sürdüğünü yineledi. 

Aydın Akyeniköey yangınında sın durum

Aydın Didim Akyeniköy'de saat 12.56'da çıkan ve ormanlık alana sıçrayan yangına 13.05'te ilk müdahalenin yapıldığını ve 3 uçak, 5 helikopter, 27 kara aracı ve 155 personelin yangına sevk edildiğini açıkladı. Yumaklı, yangından etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti ve yangın tamamen söndürülene kadar bölgede olacaklarını ifade etti.

"Dezenformasyonla da uğraşmak zorunda kaldık"

"Orman teşkilatı olarak alarma geçtik" diyen Yumaklı, yangınlarla mücadele ederken aynı zamanda dezenformasyonla da uğraşmak zorunda kaldıklarını belirtti. Bu tür yanlış bilgilerin yangınla mücadeleyi zorlaştırdığını ve kamuoyunda gereksiz hassasiyet yarattığını vurguladı. Vatandaşlardan, resmi açıklamalar dışında herhangi bir bilgiye itibar etmemelerini özellikle rica etti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün hava durumuna ilişkin uyarısını yineleyen Yumaklı, "Bizler orman teşkilatı olarak tüm kurumlarla birlikte alarma geçtik, ancak sizlerin yardımı olmadan başarılı olamayız. Basit bir dikkatsizlik, büyük felaketlere yol açabilir. Lütfen kapalı alanlar dışında ateş yakmaktan kaçının ve yangına neden olabilecek hiçbir ortam oluşturmayın" uyarısında bulundu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa