İranlı milletvekilinden Pezeşkiyan'a "Kabinede neden Sünni yok? sorusu

İranlı Sünni milletvekili Muhammed Kesim Osmani, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın önerdiği kabinede Sünni bakan olmamasını eleştirdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
17 Ağustos 2024 11:46
GÜNCELLEME
17 Ağustos 2024 12:45
İranlı milletvekilinden Pezeşkiyan'a ''Kabinede neden Sünni yok? sorusu
AA
Kaynak AA

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, kabine için önerdiği isimler açıkladı.

Meclis'e suulan kabine listesindeki isimlerin niteliklerinin gözden geçirileceği halka açık meclis oturumları 21 Ağustos’a kadar devam edecek ve ardından ayrı ayrı her bakan için güven oylaması gerçekleştirilecek.

Kabinesini "ulusal birlik hükümeti" olarak tanımlayan Pezeşkiyan, 19 ismi bakanlık için önerdi.

Bu öneriye, Bukan Milletvekili Osmani’den eleştiri geldi.

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın, kabinesi için önerdiği 19 bakan adayının niteliklerinin gözden geçirildiği halka açık meclis oturumunda konuşan Osmani, halkın değişime oy verdiğini, ancak kabinenin değişime işaret etmediğini söyledi.

Osmani, Zıtlıklarla ulusal uzlaşma sağlanamayacağını vurguladı. Pezeşkiyan’ın koalisyon hükümeti kurduğuna dikkati çeken Osmani, koalisyon hükümetinin kısa sürede uyumsuzluğa yol açacağı uyarısında bulundu.

Pezeşkiyan'ın önerdiği kabinesinin yapısını ve kabinede Sünni bir isme yer vermediğinin altını çizen Osmani, bu tavrı eleştirdi.

İran'ın tarihi boyunca hiç kimsenin kadınları ve Sünni toplumu Pezeşkiyan kadar teşvik etmediğini kaydeden Osmani, bu yüzden 'Sünni toplumuna güvenmeme' büyüsünü bozacağı yönünde umutlandıklarını dile getirdi.

Osmani, fakat hayal kırıklığına uğradıklarını dile getirdi.

Osmani şunları söyledİ:

Osmani, konuşmasında Pezeşkiyan’a, Sünni toplumla ilgili verdiği sözleri yerine getirmemesi halinde büyük bir toplumsal sermaye kaybedeceği uyarısında bulundu. Böyle bir durumda siyasi ve sosyal krizlerde halkın da Cumhurbaşkanının yanında durmayacağını ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, seçim kampanyalarında "ülkede mezhep ayrımı nedeniyle layık oldukları statüden mahrum bırakılan Sünniler olduğunu" vurgulamış ve bu sorunu çözeceği vadinde bulunmuştu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa