Tüp bebek tedavisinde yapay zeka dönemi

Yapay zekanın, tüp bebek tedavisinde en uygun embriyoyu 10 kat daha hızlı şekilde tespit edebildiği kaydedildi. Araştırmadan detaylar haberde...

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
17 Ağustos 2024 12:31
GÜNCELLEME
17 Ağustos 2024 13:15
Tüp bebek tedavisinde yapay zeka dönemi
Hakan Öksüz Editör

Bilim insanları, "tüp bebek" olarak bilinen in-vitro fertilizasyon (IVF) sürecinde, en uygun embriyoyu belirlemek için yapay zekanın embriyologlara kıyasla çok daha hızlı sonuç verdiğini ortaya koydu. Nature Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, yapay zeka tabanlı embriyo kalite derecelendirme programı olan iDA, embriyologlardan 10 kat daha hızlı sonuç sağlıyor.


Yapay zeka çok daha hızlı

Araştırmada, yapay zekanın elde ettiği sonuçlar ile embriyologların verileri karşılaştırıldı. Her iki metodun da gebelikle sonuçlanma oranları benzer çıkarken, yapay zekanın embriyo derecelendirme sürecinde çok daha hızlı olduğu belirlendi.


Doktorların işi kolaylaşacak

IVF Avustralya'dan Dr. Manny Mangat, ABC News'e yaptığı açıklamada, iDA sisteminin doktorlara verimlilik açısından büyük avantaj sağlayacağını vurguladı. Mangat, "Bu sistem, embriyoların değerlendirilmesinde ve laboratuvardaki iş akışını iyileştirmede önemli bir araç olacak." dedi.


Embriyo seçim süreci nasıl işliyor

Embriyolar, beş gün boyunca kamera ile donatılmış inkübatörlerde gözlemleniyor. Bu süre zarfında yapay zeka tabanlı video teknolojisi, embriyoların binlerce görüntüsünü değerlendiriyor. Fiziksel değişiklikleri hızlandırılmış video teknolojisiyle izleyen embriyologlar, IVF sürecine uygun embriyoyu bu şekilde seçiyor.

Tüp bebek tedavisi yaygınlaşıyor

Dünya genelinde doğan her 18 bebekten biri, tüp bebek yöntemi ile dünyaya geliyor. Bu istatistik, tüp bebek tedavisinin yaygınlığını gözler önüne seriyor.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa