MEB'ten Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli genelgesi

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, lise hazırlık ve 9'uncu sınıfta uygulanacak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli genelgesi yayımlandı.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
17 Ağustos 2024 16:56
GÜNCELLEME
17 Ağustos 2024 16:56
MEB'ten Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli genelgesi
DHA
Kaynak DHA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin uygulanmasına ilişkin önemli bir adım attı. Bakanlık tarafından yayımlanan genelge ile Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf, lise hazırlık ve 9. sınıf seviyelerinde uygulanacak. 

Bu modelin amacı, öğrencilerin zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki gelişimlerini çok yönlü olarak desteklemek. Bu kapsamda hazırlanan eğitim programları, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasıyla yayımlandı.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli eğitimleri başlıyor

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için eğitimler, 3 Haziran'da eğitici eğitimleri ile başladı. Bu eğitimler, öğretmenlere yönelik olarak ise 2-6 Eylül tarihleri arasında mesleki çalışma döneminde gerçekleştirilecek. Eğitici eğitimi belgesine sahip olan öğretmenler, İl Milli Eğitim Müdürlükleri koordinasyonunda, okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf, lise hazırlık ve 9. sınıf düzeyinde derslere girecek öğretmenlere yönelik olarak üç günlük teorik ve uygulamalı eğitimler verecek. Eğitimler, branş temelli olarak planlanacak ve en fazla 50 kişilik gruplar halinde düzenlenecek.

Eğitimler, tüm öğretmenlere uygulanacak

Eğitici eğitimi almış öğretmenler, sadece bahsedilen sınıf düzeylerinde değil, diğer sınıf düzeylerinde derslere giren öğretmenlere de eğitim verecek. Bu eğitimler, birinci dönemdeki ara tatilde planlanarak İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek. Eğitimlere tüm öğretmenlerin katılımı sağlanacak ve ilgili sınıflar düzeyinde ders verecek öğretmenlerin branşlarında eğitim almaları zorunlu olacak. Öğretmen değişimi durumunda, yeni öğretmenlerin eğitimlerini tamamlaması ve derslere öyle girmesi gerekecek.

Okul yöneticilerine de eğitim

Tüm kademelerdeki okul yöneticilerinin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni'ni incelemeleri sağlanacak. Bu süreçte, yöneticilere modelin temel yaklaşımı, yapı taşları ve öğretmen, öğrenci ve velilerin rol ve görevleri hakkında bilgilendirme yapılacak. Ayrıca, okul yöneticileri, 1 Eylül'e kadar tamamlanması planlanan eğitimlerde modelin yapı taşları hakkında eğitime tabi tutulacak. Zümre toplantılarında ise Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin temel yaklaşımı ve öğrenci profili doğrultusunda öğretim programları ve ders kitapları gözden geçirilecek, planlamalar yapılacak.

Ders kitapları ve e-içerikler, öğrencilerin çok yönlü gelişimini destekleyecek

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, yerel şartlara uygun bir şekilde her tür ortamda uygulanabilecek bir yapıya sahip. Öğretim programları, öğrencilerin öğrenme çıktılarının gerektirdiği becerileri kazandırmayı hedefliyor. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için de bireyselleştirilmiş eğitim programları (BEP) Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programı esas alınarak hazırlanacak ve uygulanacak. Ayrıca, ders kitapları ve e-içerikler, öğrencilerin çok yönlü gelişimini destekleyecek ve birbirini tamamlayacak biçimde hazırlandı.

Süreç odaklı ve geliştirici bir yaklaşım

Ölçme ve değerlendirme uygulamaları, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne uygun olarak süreç odaklı ve geliştirici bir yaklaşımla yürütülecek. Sınıf içi ölçme değerlendirme faaliyetleri, öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerini ölçmenin yanı sıra, öğrenme eksiklikleri ve eğilimlerine ilişkin veri oluşturacak şekilde planlanacak. Bu faaliyetler, beceri odaklı ve öğretim sürecini en üst düzeyde destekleyecek bir yapıda olacak. Ayrıca, eğitim yılı içerisinde il, ilçe ve okul geneli sınavlar yapılmayacak ve öğrenciler yarışa dahil edilmeyecek.

Kitap okuma ve eleştirel film analizi

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında, ilkokul ve ortaokul kademelerinde Türkçe derslerinde, lise kademesinde ise Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde, her dönem iki, öğretim yılı boyunca toplam dört eser okunacak ve bir eleştirel film analizi yapılacak. Öğrenciler, okudukları eserlerin ve izledikleri filmlerin içeriğini değerlendirecekler ve bu değerlendirmeler dönem sonunda performans notu olarak dikkate alınacak. Ayrıca, öğrencilerin daha fazla kitap okuması teşvik edilecek ve eserlerin seçiminde telif hakları ve kişisel verilerin korunması hususlarına özen gösterilecek.

Bu kapsamda yapılan yenilikler, öğrencilerin bütüncül gelişimini hedeflerken, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin ülke genelinde başarıyla uygulanmasını sağlayacak adımlar olarak öne çıkıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa