Deprem bölgeleri için vergide ek süre

Depremden etkilenen 4 il ve 2 ilçede mükelleflere vergi borçları için ilave süre tanınacak. Son tarih açıklandı.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
18 Ağustos 2024 10:23
GÜNCELLEME
18 Ağustos 2024 10:38
Deprem bölgeleri için vergide ek süre
O
Onur Çetinkaya Editör

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgelerde, kamu borçlarının yapılandırılması ve ödenmesi için tanınan sürede uzatım kararı alındı. 


Depremlerden etkilenen 4 il ve 2 ilçede mücbir sebep hali kapsamında bulunan mükelleflere, vergi borçlarını ödemek için ilave süre ve taksitlendirme imkanı sağlanacak.


Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, depremden etkilenen illerde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunanların mücbir sebep halinde olduklarını kabul etti. Bu kapsamda beyanname ve bildirimlerin verilme süreleri ertelenmişti ve mücbir sebep hali kademeli olarak sonlandırıldı.

31 Ağustos tarihine kadar süre 

Halen mücbir sebep hali devam eden Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için mücbir sebep hali 31 Ağustos’ta sona erecek. Bu tarihten sonra, borçlarını ödemekte zorluk yaşayan mükelleflere ilave süre ve taksitlendirme imkanı sunulacak.

Mücbir sebep hali döneminde ertelenen beyannameler için özel bir beyan ve ödeme takvimi oluşturuldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu mükellefler için aylık, üç aylık ve yıllık olarak farklı beyanname verme ve ödeme süreleri belirledi.

KDV  için son tarih 30 Eylül

Bu çerçevede, KDV beyannameleri 30 Eylül’e kadar verilebilecek. Ödemeler ise vergilendirme dönemlerine göre dört farklı tarih olarak belirlendi. İlk ödeme eylül ayında yapılacak, sonraki ödemeler ise izleyen ay sonlarında tamamlanacak.

Gelir stopaj vergisi beyannameleri ise 31 Ekim 2024'e kadar verilebilecek ve bu beyannameler için de dört farklı ödeme tarihi belirlendi.

Gelir ve Kurumlar Vergisi için 31 Ekim son gün 

2022 ve 2023 yıllarına ait yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri de 31 Ekim’e kadar verilebilecek. Bu beyannameler için ödemeler 2 Aralık 2024 ve 31 Aralık 2024 tarihlerinde yapılacak. Ayrıca, 2023 yılına ait motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksiti ile 2024 yılı birinci ve ikinci taksitlerine ilişkin ödemeler 2 Aralık’a kadar yapılabilecek.

Deprem nedeniyle vergi ödevlerini yerine getiremeyen ve mücbir sebep halinin kendileri için devam ettiğini belirten mükellefler, gerekli belgelerle bağlı bulundukları vergi dairelerine bireysel olarak başvuruda bulunabilecek. 

Faizsiz 24 ay taksit 

Bu talepler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından değerlendirilecek ve mücbir sebep halinin devam ettiğine karar verilen mükelleflere ilave süre tanınacak. Şartları sağlayan mükelleflerin borçları, faizsiz olarak 24 aya kadar taksitlendirilebilecek. Ödenmemiş vergi borçlarını tek seferde ödemekte zorlanacak mükellefler ise, ödeme sürelerini takip eden ay sonuna kadar taksit talebinde bulunabilecek.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa