İşgal altındaki Gazze'de yardım krizi

Gazze'de insani yardım krizi yaşanıyor. Aylardır yüzlerce aracın girdiği bölgeye Ağustos ayı içerisinde yalnızca 19 tır giriş yapabildi.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
18 Ağustos 2024 12:03
GÜNCELLEME
18 Ağustos 2024 12:33
İşgal altındaki Gazze'de yardım krizi
O
Onur Çetinkaya Editör

İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'ye başlattığı saldırılarda, 16 bin 314'ü çocuk, 10 bin 980'i kadın olmak üzere hayatlarını kaybedenlerin sayısı 40 bini aştı. Yaralı sayısı ise 93 bine yaklaştı. 

Temel ihtiyaçlarda ulaşım zorluğu 

Yoğun saldırılar altında hayatta kalmaya çalışan yüz binlerce Filistinli, temel ihtiyaç malzemelerine ulaşmakta büyük zorluk çekiyor. Birçok ülke çatışmaların durması çağrısında bulunurken, Türkiye de AFAD ve Türk Kızılayı öncülüğünde Gazze’ye insani yardım ulaştırmak için yoğun çaba sarf ediyor.

Türkiye’den Gazze’ye yardımlar sürüyor 

Türk Kızılay Uluslararası İşler ve Göç Hizmetleri Genel Müdürü Alper Küçük, Gazze'deki acıyı hafifletmek için 7 Ekim'den bu yana yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Küçük, Filistin İnsani Yardım Operasyonu kapsamında 50 bin tondan fazla yardım malzemesini bölgeye ulaştırdıklarını, 11 yardım gemisinin Mersin'den Mısır'a gönderildiğini ve bu yardımların yüzde 70'inin Gazze'ye ulaştığını ifade etti.

Kapıda yardım krizi 

Gazze'ye yardımların ulaştırılmasında en büyük engelin sınır kapılarındaki kısıtlamalar olduğunu vurgulayan Alper Küçük, "Nisan ve Mayıs aylarında günlük 150-200 tır yardım malzemesi bölgeye ulaşırken, Ağustos'un ilk 10 gününde bu sayı ortalama 19 tıra kadar düştüğünü belirtti. Türk Kızılay Uluslararası İşler ve Göç Hizmetleri Genel Müdürü Alper Küçük, Mısır tarafında binlerce tırın Gazze'ye girebilmek için 3 aydır beklediğinin de altını çizdi. 

Küçük, Gazze'deki sağlık ve beslenme krizine de dikkat çekti: "50 binden fazla çocuk akut yetersiz beslenme nedeniyle sağlık sorunları yaşıyor. 5 yaş altı 346 bin çocuk ile hamile veya emziren 160 bin kadın takviye gıdaya ihtiyaç duyuyor. Nüfusun yüzde 90'ı yerinden edilmiş durumda ve aşırı kalabalık çadır kamplarında yaşıyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa