AB “en ölümcül yıl” dedi, “İsrail” diyemedi!

AB (Avrupa Birliği) 2023 yılının insani yardım çalışanları açısından kayıtlara geçen “en ölümcül yıl” olduğunu duyurdu ancak tek kelime “İsrail” geçmedi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
18 Ağustos 2024 16:09
GÜNCELLEME
18 Ağustos 2024 16:28
AB “en ölümcül yıl” dedi, “İsrail” diyemedi!
AA
Kaynak AA

AB: 2023, insani yardım çalışanları için en ölümcül yıl oldu

Avrupa Birliği (AB), işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'de son 10 aydır devam eden insani felaketin derinleştiğini ve 2023'ün insani yardım çalışanları için kayıtlara geçen en ölümcül yıl olduğunu açıkladı.

AB (Avrupa Birliği) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell

İnsani kriz uyarısı

AB (Avrupa Birliği) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Komisyonunun Kriz Yönetimi ve İnsani Yardımlardan Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic'in, 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü dolayısıyla yaptığı ortak açıklamada, Batı Şeria ve Gazze'deki insani kriz vurgulandı. Açıklamada, son 10 ayda bu bölgelerde ciddi bir insani felaketin yaşandığına dikkat çekildi.

AB Komisyonunun Kriz Yönetimi ve İnsani Yardımlardan Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic

2023 en ölümcül yıl olarak kayıtlara geçti

Açıklamada, çatışma bölgelerindeki insani yardım çalışanlarının hayati rolüne değinilerek, "2023, insani yardım çalışanları için kayıtlara geçen en ölümcül yıl oldu. Maalesef, 2024'ün de benzer bir eğilim göstermesi olası." ifadelerine yer verildi. Yerel insani yardım çalışanlarının, en yüksek risk grubu içinde oldukları ve her ne pahasına olursa olsun korunmaları gerektiği belirtildi.


Uluslararası hukuka saygı çağrısı

AB, insani yardım çalışanlarının görevleri sırasında karşılaştıkları risklerle ilgili olarak hukuki yardım ve mali destek sağladığını belirtti. Bu yardımların büyük bir kısmının işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'den yapılan başvurularla ilgili olduğu açıklandı.


Açıklamanın sonunda, bazı devletlerin uluslararası insancıl hukukun temel normlarına saygı göstermediği belirtilerek, uluslararası toplumun bu duruma karşı kararlı adımlar atması gerektiği vurgulandı. Kurallara dayalı uluslararası düzenin korunmasının, tüm uluslararası toplumun sorumluluğu olduğu ifade edildi.


“İsrail” diyemediler

Avrupalı siyasetçiler ve bürokratlar arasında Gazze konusunda sesi en güçlü ve en gür çıkan isimler arasında yer almasına rağmen, AB (Avrupa Birliği) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’ın ortak açıklamada tek kelime “İsrail” kullanmaması, Avrupalı otoritelerin bile nasıl bir baskı altında olduğunu da düşündürdü. Yine Batılı yöneticilerden BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri António Manuel de Oliveira Guterres de Gazze konusunda İsrail'e en çok tepki gösteren liderler arasında yer alıyor ancak 'in de mümkün oldukça "İsrail" ismini kullanmadığı görülüyor.

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri António Manuel de Oliveira Guterres

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa