Tayland'da Şinavatra dönemi başladı

Tayland'ın yeni Başbakanı Paetongtarn Shinawatra, başkent Bangkok'ta düzenlenen resmi törenle görevine başladı.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
19 Ağustos 2024 11:58
GÜNCELLEME
19 Ağustos 2024 12:06
Tayland'da Şinavatra dönemi başladı
O
Onur Çetinkaya Editör

Tayland'da 37 yaşındaki Paetongtarn Şinavatra, yemin ederek ülkenin en genç başbakanı olarak görevine başladı. 


Eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın kızı olan Paetongtarn, parlamentoda yapılan oylamada başbakan seçildi.


Yemin töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Paetongtarn Şinavatra, görev süresince "açık fikirli" bir yaklaşımla hareket edeceğini ifade etti. Şinavatra, "Gelecekte başarmam gereken kendi hedeflerim ve işlerim var, ancak babamın tüm yorumları benim için değerli." şeklinde konuştu.

Şinavatra ailesinin üçüncü başbakanı

Paetongtarn, Şinavatra ailesinden başbakanlık görevini üstlenen üçüncü kişi oldu. Aile, Tayland siyasetinde uzun yıllardır etkili bir rol oynuyor.

14 Ağustos'ta Anayasa Mahkemesi, Başbakan Srettha Thavisin'i kabine üyelerinden Pichit Chuenban'ı hukuksuz şekilde atadığı gerekçesiyle görevden almıştı. Bunun üzerine Pheu Thai Partisi ve koalisyon ortakları, eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın kızı Paetongtarn Şinavatra'yı yeni başbakan olarak aday göstermişti.

Paetongtarn Şinavatra'nın babası Taksin Şinavatra, 2006 yılında gerçekleşen askeri darbe sonucunda görevden alınmıştı. Taksin, Tayland siyasetinde hala etkili bir figür olmaya devam ediyor.


 Shinawatra kimdir?

1987 yılında Tayland’ın başkenti Bangkok’ta dünyaya geldi. Tayland’ın eski başbakanı Thaksin Shinawatra ve iş dünyasının tanınmış isimlerinden Pojaman Damapong’un kızıdır. Ailevi kökenleri, onun Tayland’ın siyasi ve iş dünyasında derin bir etkiye sahip olmasına zemin hazırlamıştır. Genç yaşlardan itibaren eğitimine büyük önem veren Paetongtarn, Tayland’ın prestijli üniversitelerinden biri olan Chulalongkorn Üniversitesi'nden lisans diploması aldı. İşletme ve ekonomi alanlarındaki eğitimi, onu iş dünyasına ve sonrasında siyasete hazırladı.



Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa