İran: Gazze’de ateşkes ayrı, İsrail’e ceza hakkımız ayrı!

İran Dışişleri Bakanlığı, Gazze’de yürütülen ateşkes çabalarının ayrı, İran’ın İsrail’i cezalandırma hakkının ayrı konular olduğunu bildirdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
19 Ağustos 2024 12:23
GÜNCELLEME
19 Ağustos 2024 12:55
İran: Gazze’de ateşkes ayrı, İsrail’e ceza hakkımız ayrı!
AA
Kaynak AA

İran, İsrail'e karşı saldırı hakkını saklı tutuyor

İran, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye düzenlenen suikastın ardından İsrail'e karşı saldırı hakkını saklı tuttuğunu, ancak bu durumun Gazze'deki muhtemel ateşkes ile bağlantılı olmadığını belirtti. İran, bölgede gerginliği artırma niyetinde olmadığını, fakat "İsrail'i cezalandırma" hakkını uygun zamanda kullanacağını vurguladı.


İran, Gazze'deki ateşkes çabalarını destekliyor

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, düzenlediği basın toplantısında ülkesinin dış politikası ve bölgesel gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Katar’ın başkenti Doha’da yapılan Gazze’de ateşkes görüşmelerine destek verdiklerini belirten Kenani, "İran, ateşkesin sağlanması ve Filistinlilere yönelik saldırıların durdurulması için gösterilen çabaları memnuniyetle karşılıyor." dedi.


ABD'ye yönelik eleştiriler

Kenani, ABD’yi Gazze’deki ateşkes görüşmelerinde dürüst ve iyi niyetli bir arabulucu olarak görmediklerini ifade etti. ABD'nin, savaşın taraflarından biri olduğunu ve ateşkesi önemsemediğini belirten Kenani, İsrail’in Gazze'deki savaş ve soykırım suçlarını durdurma imkanına sahip olmasına rağmen bunu yapmadığını söyledi.


İsrail'in ateşkes niyeti sorgulanıyor

Hamas’ın, İsrail’in yeni şartlar ortaya koyduğunu açıklamasına atıfta bulunan Kenani, "İsrail rejimi, ateşkesi ve saldırıları durdurma niyetinde olmadığını açıkça gösterdi. Bu noktada, ateşkesle ilgili top artık ABD ve siyonist rejimin sahasındadır." dedi. Kenani, İran'ın da ateşkes konusunda bölgedeki istişarelerini sürdürdüğünü belirtti.


Suikast ve ateşkes farklı konular

Gazze'deki ateşkesin sağlanması halinde İran’ın İsrail'e yönelik saldırı planlarından vazgeçeceğine dair iddialara yanıt veren Kenani, "Ateşkes ile işgalci rejimin İran topraklarında İran’ın misafiri olan üst düzey bir bölge yetkilisine suikast düzenlemesine karşı vereceğimiz yanıt tamamen farklı konulardır." ifadelerini kullandı. Kenani, Heniyye’nin müzakere sürecinin lideri olduğunu ve suikastın, İsrail’in siyasi süreç ve saldırıları durdurma konusunda bir niyeti olmadığını gösterdiğini belirtti.


Birleşmiş Milletler ve uluslararası tepki

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) İsrail’in bölgeyi tehdit eden saldırılarına karşı gerekli adımları atmadığını söyleyen Kenani, İran’ın ateşkes çabalarını desteklediğini ve bölgede gerginliği artırma peşinde olmadığını yineledi. Heniyye’ye Tahran’da yapılan suikastı "İran’ın egemenliğine saldırı" olarak değerlendiren Kenani, bazı ülkelerin İsrail’in saldırılarına sessiz kalırken İran’a itidal tavsiyesinde bulunmasını "mantıksız" olarak nitelendirdi.


İran, uygun zamanda karşılık verecek

Kenani, İran’ın saldırgan teröristi cezalandırma konusunda uluslararası hukuktan doğan hakkını uygun zamanda kullanacağını belirtti. Ayrıca, ABD ile aracılar vasıtasıyla mesaj alışverişinin devam ettiğini aktardı.


İran, Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşmeyi destekliyor

Öte yandan Kenani, İran’ın Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecini desteklediğini ve bu konuda atılacak yeni adımları memnuniyetle karşıladığını ifade etti.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa