Putin'in Azerbaycan ziyaretinde önemli anlaşmalara imza atıldı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycan'a gerçekleştirdiği resmi ziyarette, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya gelerek çeşitli anlaşmalara imza attı.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
19 Ağustos 2024 17:47
GÜNCELLEME
19 Ağustos 2024 18:28
Putin'in Azerbaycan ziyaretinde önemli anlaşmalara imza atıldı
Kübra Şenal Editör

Putin, Azerbaycan'daki temasları kapsamında hem ikili hem de heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. Ardından Putin, Aliyev ile birlikte ortak bir bildiri yayımladı.


Aliyev: Rusya ve Azerbaycan Arasında güçlü bir iş birliği var

Cumhurbaşkanı Aliyev, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Azerbaycan ile Rusya'nın müttefik, dost ve komşu ülkeler olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2023 yılında 4 milyar doları aştığını belirten Aliyev, bu rakamın gelecekte daha da artacağını ifade etti. Aliyev, bölgesel güvenlik konularının da ele alındığını belirterek, Eylül 2023'ten sonra Güney Kafkasya'da yeni bir durumun oluştuğunu ve Azerbaycan'ın egemenlik ile toprak bütünlüğünü tam anlamıyla sağladığını kaydetti. Aliyev, "Bu yeni durum, Güney Kafkasya'da güçlü ve sürdürülebilir bir barışın sağlanması için yeni fırsatlar yaratıyor" dedi.


Masada, 'ulaştırma' ve 'enerji' var

Aliyev, görüşmelerde Uluslararası Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru'nun detaylı bir şekilde ele alındığını belirtti. Bunun yanı sıra Aliyev, Azerbaycan topraklarındaki kara ve demir yolu bölümlerinin başarıyla faaliyet gösterdiğini söyledi. Enerji sektörüne de değinen Aliyev, petrol, gaz ve elektrik enerjisi dahil olmak üzere bu alanlardaki faaliyetleri koordineli bir şekilde sürdüreceklerini vurguladı.


"Hazar Denizi'ndeki ekolojik durum endişe verici"

Çevre konusunun da görüşüldüğünü belirten Aliyev, Hazar Denizi'ndeki ekolojik durumun endişe verici olduğunu ve bu konuda Rusya ile birlikte çalışacaklarını ifade etti. Aliyev, "İki yıl önce su altında olan kayalar bugün bir metre yüzeye çıkmış durumda. Bu durumu analiz etmek ve olası bir çevre felaketini önlemek için birlikte çalışacağız" şeklinde konuştu.


Putin: Rusya-Azerbaycan ilişkileri daha da güçlenecek

Putin, Azerbaycan'da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, Rusya'nın Azerbaycan'la dostane ilişkilerini geliştirmeye büyük önem verdiğini söyledi. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiğini ifade eden Putin, "Rusya ve Azerbaycan birbirlerinin önemli ekonomik ortaklarıdır. Ticaret hacmimiz artıyor ve gelecekte de olumlu yönde gelişecektir" dedi.


Vladimir Putin, Azerbaycan'da Rus şirketleri için uygun çalışma koşullarının oluşturulmasından dolayı teşekkür ederken, ortak tanker üretimine başlanacağını da duyurdu. Bu tankerlerin hem Hazar Denizi'nde hem de Azak ve Karadeniz rotalarında kullanılacağını belirtti.


Eğitim ve Barış Anlaşması gündemde

Putin, Bakü'de Rusya-Azerbaycan Üniversitesi kurulması önerisini de dile getirdi. Bu fikrin Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından desteklendiğini belirten Putin, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin de görüşüldüğünü aktardı. Rusya'nın bu süreçte barış anlaşmasının imzalanmasına katkıda bulunmaya devam edeceğini vurguladı.


Putin, son olarak ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bugün yapılan müzakereler ve varılan anlaşmalar, Rusya-Azerbaycan stratejik ortaklığının daha da güçlenmesine hizmet edecektir" ifadeleriyle sözlerini tamamladı.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa