İngilizlere zombi bıçaklar ve palaları teslim etmeleri için 1 ay süre

İngiltere İçişleri Bakanlığı, satışı ve taşıması yasaklanan zombi bıçaklar ile palaları 23 Eylül'e kadar "polise teslim edin" çağrısı yaptı.

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
19 Ağustos 2024 19:14
GÜNCELLEME
19 Ağustos 2024 21:00
İngilizlere zombi bıçaklar ve palaları teslim etmeleri için 1 ay süre
CS
Canan Salman Editör

İngiltere İçişleri Bakanlığı, bir yüzü keskin, diğer yüzü tırtıklı zombi bıçaklar ile tek yüzü keskin, küçük bir kılıç formundaki palaların 24 Eylül'den itibaren bulundurulmasını yasakladı.

Daha önce de samuray kılıcı, kelebek bıçak ve itme hançeri (katar) gibi kesici aletler yasaklanmıştı.

Bakanlık bir açıklama yaparak, zombi bıçaklar ve palaların da yasaklı silahlardan sayılacağına işaret etti.

Bu kapsamda, pala ve zombi bıçakların 26 Ağustos-23 Eylül tarihlerinde İngiltere ve Galler'deki karakollara teslim edilmesi istendi.

Açıklamaya göre, bu kesici aletleri teslim edenler hakkında hiçbir işlem yapılmayacak.

Bu bıçaklar; polis, belediye ve bıçaklı suçlara karşı kurulan derneklerin oluşturacağı teslim kutularına isimsiz şekilde bırakılabilecek.

24 Eylül'den sonra pala ve zombi bıçakla yakalananların hapis cezasına çarptırılacak.

Açıklamada, bıçaklarını karakollara bırakmak isteyenlerin öncesinde polisle temasa geçmesi ve tavsiye edilen şekilde bıçakları paketlemesi gerektiğine dikkati çekildi.

İngiltere, gelecek dönemde daha fazla bıçak türüne yasak koyacağını, satış kurallarını sertleştireceğini ve bıçaklı suçlara daha fazla cezalar getirileceğini de duyurdu.

Açıklamada İçişleri Bakanlığında Polisten Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan Diana Johnson’ın da değerlendirmelerine yer verildi.

 Çok fazla insanın kötü sonuçlar doğurup hayatı olumsuz yönde değiştirecek silahlara erişimi olduğuna dikkati çeken Johnson, bu tip silahların evde ya da sokaklarda bulunmasının hiçbir geçerli sebebi olmadığını vurguladı.

Johnson, kararın hükümetin bıçaklı suçları 10 yılda yarı yarıya azaltma planı çerçevesinde alındığını dile getirdi.

Yakın gelecekte de Ninja kılıçlarının (katana) yasaklanacağını açıklayan Johnson, sokakları güvenli hale getirmek ve daha fazla ölümü engelleyip hayatları kurtarmak için insanlara doğru olanı yapma şansı tanıdıklarını aktardı.

Johnson, toplum önderleri ve siyasetçilere bıçaklı suçları azaltmak için işbirliği içinde olma çağrısında bulundu.

- Bıçaklı saldırı, aşırı sağcı şiddet eylemlerinin fitilini ateşlemişti

İngiltere'de ocak ayında alınan kararla pala ve zombi bıçaklar yasaklı silahlar listesine alınırken "Dikiş tutmaz" adıyla anılan burgulu bıçaklar ise 2019'da yasaklı listesine girmişti.

Ülkede yasaklı silah bulunduranlara 6 ayla 2 yıl arasında değişen hapis cezaları veriliyor.

Reşit olmayanlara herhangi bir bıçağı internetten, mağazada ya da elden satanlar da  2 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyor.

Adalet Bakanlığı’nın geçen hafta yayımladığı istatistiklere göre, İngiltere’de Mart 2023-Mart 2024 arasında 18 bin 572 bıçaklı saldırı suçu işlendi.

Üstelik, bu suçların 3 bin 206'sını ise 10 ile 17 arasındaki yaş grubundakiler gerçekleştirdi.

Bıçaklı suçların yüzde 71'i bıçak doğrultma ya da bıçak dayama şeklinde gerçekleşti. 18 yaş üstü suçlular, ortalama 7,4 ay hapis cezası alırken yaşları 10 ila 17 olan suçlular ortalama 6,1 ay ceza almıştı.

İngiltere'de bıçaklı suçlar, Southport kentinde 29 Temmuz'da işlenen ve 3 çocuğun ölümüne, 8'i çocuk 10 kişinin yaralanmasına neden olan olayla yeniden medyada gündem olmuştu.

Galler doğumlu bir saldırganın 3 kişiyi öldürmesinin ardından aşırı sağcılar, göçmen ve Müslümanlara karşı şiddet eylemleri başlatmıştı.

Saldırganın daha sonra 17 yaşında, Ruanda asıllı bir Hristiyan olduğu ortaya çıkmıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa