Almanya üst düzey bir PKK'lı teröristi daha tutukladı

Almanya'nın Frankfurt Havalimanı'nda terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticisi Selahattin K.'nın tutuklandığı bildirildi.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
19 Ağustos 2024 23:38
GÜNCELLEME
20 Ağustos 2024 00:22
Almanya üst düzey bir PKK'lı teröristi daha tutukladı
EK
Esra Koçak Editör


PKK terör örgütünün üst düzey yöneticileri, kaçtıkları Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde tutuklanarak Almanya'ya iade edilmeye başlandı. PKK terör örgütü üyelerinin iltica talepleri ise artık "Türkiye, Kürtler için tehlikeli bir ülke değil" gerekçesiyle reddediliyor. Terör örgütü sempatizanları ise bu duruma tepki olarak, Almanya'ya karşı yasaların değiştirilmesi talebiyle gösteriler düzenlemeye başladı.


Frankfurt Havalimanı'nda tutuklandı

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Almanya Federal Başsavcılığı, Alman Ceza Yasası'nın yurt dışındaki suç ve terör örgütlerinin faaliyetlerini düzenleyen 129. Maddesi uyarınca PKK’lı teröristlerin iadesini talep etmeye başladı. Bu kapsamda, uzun yıllar AB ülkelerinde saklanarak korunan PKK'nın üst düzey yöneticileri Almanya’ya iade ediliyor. Son olarak, İtalya'da tutuklanan ve PKK'nın Almanya'daki "Güney Sektör" ve "Merkez Sektör" olarak adlandırılan bölgelerinde liderlik yapan Selahattin K., Frankfurt Havalimanı'na getirildiği 16 Ağustos Cuma günü tutuklandı.


PKK terör örgütünün Almanya'daki yöneticisi

Selahattin K.'nın 2014-2015 yılları arasında Almanya'da PKK terör örgütü adına çalıştığı, örgütte lider pozisyonunda olduğu ve çeşitli organizasyon, propaganda faaliyetlerini yönettiği belirtildi. İlk olarak Darmstadt, Frankfurt, Giessen, Mannheim, Nürnberg ve Saarbrücken gibi şehirlerde etkili olan Selahattin K., daha sonra Bielefeld, Bonn, Dortmund, Düsseldorf, Duisburg, Essen, Köln ve Münster bölgelerinde de faaliyet göstermeye başladı.


Yasa Almanya'ya takip hakkı veriyor

Alman Federal Başsavcılığı, Ceza Yasası'nın 129. Maddesine dayanarak, AB üyesi ülkelerde de teröristlerin peşine düşüyor. Bu yasa, Almanya'da suç işlemiş, yasa dışı örgüt üyesi olmuş veya Almanya'da yaşayan birine zarar vermiş teröristlerin yurt dışında da takip edilmesine imkan tanıyor. Tutuklamalar ise Almanya’nın talepleri doğrultusunda bu yasaya uygun olarak gerçekleştiriliyor. Bu duruma karşı çıkan PKK’lılar ise yasanın değiştirilmesi için sık sık eylemler düzenliyor. Geçtiğimiz aylarda da Mehmet Çakas, İtalya’dan Almanya’ya aynı gerekçeyle iade edilmişti.


PKK'lıların iade edilme süreci

Fransa’dan Sabri Çimen, Kıbrıs Rum Kesimi’nden Kenan Ayaz, İsveç’ten Ferit Çelik gibi isimler Almanya’ya iade edilen diğer PKK terör örgütü üyeleri arasında yer alıyor. Ağustos ayının başında ise Hollanda’da bir mahkeme ilk kez bir PKK’lının Almanya’ya iadesine karar verdi. Serdar Karakoç, Hollanda tarafından tutuklanarak Almanya'ya iade edildi. Benzer bir şekilde Belçika da bir PKK’lı teröristi Almanya’ya iade etti.

İadelerin durdurulması için birçok ülkede teröristler tarafından açılan davalar sürerken, Almanya’da da bu duruma karşı çeşitli eylemler yapılıyor. Türkiye'nin de arama listesinde yer alan bu isimlerin Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceği ise henüz netlik kazanmış değil. Ancak, son yıllarda PKK terör örgütünün Avrupa'da haraç toplama, sokak eylemleri ve örgüte eleman kazandırma faaliyetleriyle ülkelerin iç huzurunu ciddi şekilde bozduğu belirtiliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa