Kahire'den de ateşkes anlaşması çıkmadı

İsrail heyetinin, Gazze Şeridi'ndeki ateşkes ve esir takası müzakereleri için Kahire'ye yaptığı ziyaret, önemli bir anlaşmaya varılamadan sona erdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
20 Ağustos 2024 00:06
GÜNCELLEME
20 Ağustos 2024 01:21
Kahire'den de ateşkes anlaşması çıkmadı
AA
Kaynak AA

İsrailli heyet, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki stratejik Philadelphi Koridoru konusunda Hamas'la anlaşmaya varamadan Tel Aviv'e döndü.

Yedioth Ahronot gazetesinin haberine göre, bu kritik görüşmelerde İsrail'in dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın Direktörü David Barnea ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'in Başkanı Ronen Bar yer almadı. 

Görüşmelere katılan İsrailli yetkililer, Philadelphi Koridoru konusunda bir anlaşmaya varılamadığını ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu konuda taviz vermeyeceğini ifade ettiler.

İsrail, bölgedeki askeri varlığını Philadelphi Koridoru'nda sürdürmek isterken, Mısır ve Filistin tarafları, İsrail ordusunun tamamen çekilmesini talep etti. 

Mısır merkezli El-Kahire el-İhbariyye televizyon kanalı, Kahire yönetiminin İsrail'in Philadelphi Koridoru ve Refah Sınır Kapısı'ndan çekilmesi konusunda ısrarcı olduğunu belirtti. Ayrıca, İsrail basınında çıkan, Mısır'ın İsrail kuvvetlerinin koridorda kalmasını kabul ettiği yönündeki iddialar yalanlandı.

Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede, İsrail ordusunun Philadelphi Koridoru'nda kalması gerektiği yönündeki kararlılığını yineledi. Daha önce, 27 Mayıs'ta, ABD Başkanı Joe Biden'ın ateşkes taslağını kabul etmeyen Netanyahu, kendi şartlarını ekleyerek Gazze'deki bazı bölgelerdeki askeri varlığını sürdürmek istediğini belirtmişti.

İsrail ile Hamas arasında esir takası ve ateşkes müzakereleri 15-16 Ağustos tarihlerinde Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilmişti. Ancak taraflar, haftaya Kahire'de devam edecek müzakerelerde nihai bir çözüme ulaşmayı hedefliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa