Azerbaycan’dan BRICS’e resmi başvuru

Azerbaycan, pazartesi günü gerçekleşen Putin - Aliyev görüşmesinin ardından BRICS'e resmi başvuruda bulundu.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
20 Ağustos 2024 00:13
GÜNCELLEME
20 Ağustos 2024 00:29
Azerbaycan’dan BRICS’e resmi başvuru
EK
Esra Koçak Editör

Pazartesi günü Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev görüşmesinin ardından, Azerbaycan, BRICS'e resmi olarak başvuruda bulundu.

Azerbaycan'ın BRICS'e yaptığı başvuru, BRICS'in resmi sosyal medya hesabından duyuruldu.


Ne olmuştu?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gerçekleştirdiği resmi ziyarette, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Zagulba konutunda ağırlandı. İki lider, ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası gündemi de kapsayan geniş bir yelpazede görüşmeler gerçekleştirdi.

Heyetler arası görüşmelerde Putin, Aliyev'e daveti için teşekkür ederek, iki ülke arasındaki ilişkilerin 2022 başında imzalanan deklarasyon temelinde geliştiğini vurguladı. Putin, "Bu deklarasyon başarılı bir şekilde uygulanıyor ve bu yıl Nisan ayında Moskova'ya yaptığınız ziyaret, ikili ilişkilerimizin gelişmesine önemli bir ivme kazandırdı" dedi.

Rusya Devlet Başkanı, ticari ve ekonomik ilişkilerin olumlu bir seyir izlediğini belirterek, ikili ticaret hacminin 4 milyar doları aştığını hatırlattı. Ancak bu rakamın potansiyelin altında olduğunu ifade eden Putin, "Sadece enerji değil, sanayi, ulaşım, lojistik ve hafif sanayi gibi alanlarda da işbirliği yapabileceğimiz birçok alan var" şeklinde konuştu.


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise iki ülke arasındaki etkileşim düzeyinden memnun olduğunu dile getirerek, 2022 Şubat ayında imzalanan müttefik işbirliği deklarasyonunun başarıyla uygulandığını belirtti. Aliyev, iki ülkenin enerji, ulaştırma ve insani yardım gibi birçok alanda işbirliği yaptığını vurguladı ve Putin'in Azerbaycan ziyaretinin Bakü ile Moskova arasındaki ilişkiler açısından önemli sonuçlar doğuracağını ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa