Blinken'den "Netanyahu yeni anlaşma teklifimizi kabul etti" açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Netanyahu'nun yeni anlaşma teklifini kabu ettiğini duyurdu ancak ayrıntı vermedi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
20 Ağustos 2024 00:18
GÜNCELLEME
20 Ağustos 2024 00:52
Blinken'den ''Netanyahu yeni anlaşma teklifimizi kabul etti'' açıklaması
AA
Kaynak AA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçtiğimiz hafta Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen toplantılarda Gazze'deki ateşkes ve esir takası müzakereleri kapsamında "boşlukları kapatacak" yeni bir anlaşma teklifi sunduklarını açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu teklifi kabul ettiğini belirten Blinken, taslakta yer alan maddeler hakkında ise bilgi vermekten kaçındı.

Blinken, bu açıklamaları, Gazze'deki durumu görüşmek üzere İsrail'e yaptığı ziyaret sırasında düzenlediği basın toplantısında yaptı. 

"İsrail'in güvenliğine bağlıyız" vurgusu

Blinken, İsrail'in güvenliğine olan bağlılıklarını bir kez daha vurgularken, 7 Ekim'den bu yana bu bağlılığı pratikte de gösterdiklerini ifade etti. Blinken, bölgede askeri varlık bulundurmanın amacının tahrik değil, caydırıcılık olduğunu ve olası bir saldırıyı önlemek için hazır olduklarını söyledi.

Bölgede yoğun diplomatik çabalar yürüttüklerini belirten Blinken, hedeflerinin askeri bir çatışmayı önlemek olduğunu, ancak böyle bir durum gerçekleşirse bunu da bertaraf etmeye hazır olduklarını dile getirdi. Blinken, tüm taraflara tek taraflı adımlardan kaçınma çağrısında bulunarak, hükümetler arası işbirliği ile Gazze'de bir ateşkes sağlanması ve esirlerin geri getirilmesi için çalıştıklarını belirtti. Amaçlarının, Gazze'deki esirlerin serbest bırakılması, İsrail'in güvenliğinin sağlanması ve Gazze'deki Filistinlilerin yaşadığı sorunları sona erdirmek olduğunu vurguladı.

'Boşlukları kapatacak' teklifin detayları ortada yok

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Joe Biden'ın Doha'da sunduğu "boşlukları kapatacak" yeni bir teklifin içeriğine dair detaylar ise açıklanmadı. Blinken, Netanyahu'nun bu teklifi kabul ettiğini duyururken, Hamas'ın da bu anlaşmayı kabul etmesi gerektiğini ifade etti. Ateşkes müzakerelerinden vazgeçmeyeceklerini belirten Blinken, anlaşma sağlanmadıkça daha fazla İsrailli esirin hayatını kaybedebileceği konusunda uyarılarda bulundu ve yaşanacak olayların anlaşmayı imkansız hale getirmese de erteleyebileceğini söyledi.

Blinken, İsrail'deki temaslarının ardından Mısır ve Katar'a da ziyaretlerde bulunacağını açıkladı. 

Blinken'den kaçamak yanıt 

Netanyahu'nun "kalıcı ateşkese razı olup olmadığı" sorusuna ise kaçamak bir yanıt verdi. Anlaşmanın aşamalarla ilerleyeceğini ifade eden Blinken, ABD'nin sunduğu ve İsrail'in taleplerini de içeren anlaşma taslağının ilk aşamasında, 6 hafta boyunca esirlerin karşılıklı serbest bırakılacağını, ikinci aşamada ise kalıcı ateşkes için müzakerelerin devam edeceğini belirtti. Blinken, bu aşamalar üzerinde uzman ekiplerin çalıştığını da sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı, İsrail istihbarat direktörlerinin de Katar ve Mısır'da yapılacak görüşmelere katılacağını ve Hamas'ın önce anlaşmayı kabul etmesi, ardından aşamaları müzakere etmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa