Gözler Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararında

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, faiz kararını açıklayacak. Peki beklentiler hangi yönde olacak ? İşte detaylar...

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
20 Ağustos 2024 12:42
GÜNCELLEME
20 Ağustos 2024 12:55
Gözler Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararında
O
Onur Çetinkaya Editör

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanacak. Temmuz faiz kararı saat 14:00'te açıklanacak.

Sabit bırakıldı

Geçen ay gerçekleştirilen  Para Politikası Kurulu  toplantısında politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu. 


Piyasaların beklentisi de faizin sabit tutulacağı yönündeydi. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 50'de sabit bırakılmıştı. 

Dört kez faiz değişmedi

Böylece Banka, üst üste dördüncü toplantıda politika faizinde değişikliğe gitmemiş oldu. Diğer yandan Merkez Bankası, mart ayında sürpriz bir kararla politika faizini yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmişti. 


Politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit tutulacağı beklenirken  Yıl sonu politika faizi tahminleri ise yüzde 45 olarak tahmin ediliyor.


Enflasyonda düşüş mesajı

Yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonda düşüş beklentisi vurgulanırken, "Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon yılın ikinci yarısında tesis edilecektir." denildi.

Cari yıl için Gayrisafi Yurt İçi Hasıla  artış beklentisi yüzde 3,4'e yükselirken, gelecek yıl için ise yüzde 3,6'ya düştü. TCMB'nin politika faizine ilişkin cari ay ve 3 ay sonrası için beklenti yüzde 50 oldu. 12 ay sonrası için politika faizi beklentisi de yüzde 35,90'dan yüzde 34,57'ye düştü.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa