İber Yarımadası: Fado'dan Flamenko'ya zaman yolculuğu...

Avrupa kıtasında Akdeniz'e uzanan üç yarımada bulunuyor. Bunlardan biri de İspanya ve Portekiz'i içine alan İber Yarımadası. Yarımada, tarihi süresince çok sayıda medeniyetin ev sahibi oldu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
20 Ağustos 2024 13:18
GÜNCELLEME
20 Ağustos 2024 13:30
İber Yarımadası: Fado'dan Flamenko'ya zaman yolculuğu...
AA
Kaynak AA

Avrupa kıtasının Akdeniz'e uzanan üç büyük yarımadasından biri olan İber Yarımadası, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. İspanya ve Portekiz’in zengin kültürel mirası, yarımadanın en önemli şehirlerinden Porto, Lizbon, Granada, Sevilla, Cordoba ve Malaga gibi yerlerde gözlemlenebiliyor. Özellikle Endülüs döneminde yüzyıllarca bir arada yaşayan Müslüman, Hristiyan ve Yahudilerin kültürel katkıları, bu şehirlerde bugün bile hissedilebiliyor. Braga şehri, Portekiz’in en eski ve en önemli dinsel merkezi olarak kabul ediliyor ve tarihi yapılarıyla öne çıkıyor.

Bom Jesus do Monte Kilisesi: Braga'nın İncisi

Braga’da yer alan en önemli tarihi yapılardan biri Bom Jesus do Monte kilisesidir. 18. yüzyılda neoklasik tarzda mimar Carlos Amarante tarafından inşa edilen bu kiliseye ulaşmak için 116 basamaklı bir merdiven çıkılması gerekiyor. Bu etkileyici yapı, her yıl binlerce turistin uğrak noktasıdır.

Guimaraes: Orta Çağ'ın İzleri

Avrupa’da “Orta Çağ yerleşiminin iyi korunmuş ve özgün bir örneği” olarak kabul edilen Guimaraes, 2001 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Bu tarihî şehir, turistlerin sıkça ziyaret ettiği yerlerden biridir.

Lizbon'un İkonik Anıtları

Ziyaretçilerini Belem Kulesi ve Keşifler Anıtı ile karşılayan Lizbon, Jeronimos Manastırı ve ana meydan Praça do Commercio ile dikkat çekiyor. Meydandaki kemer kapıdan geçip restoranların ve alışveriş merkezlerinin bulunduğu Da Liberdade caddesi, kentin uğrak noktalarından biri. Ayrıca, tarihi asansör binası da turistlerin ilgisini çeken önemli yerler arasında yer alıyor.

Belem Kulesi

Keşifler Anıtı

Ana meydan Praça do Commercio

Katolik Hac Merkezi Fatima

Portekiz’in şirin kasabaları arasında yer alan Katolik hac merkezi Fatima, beyaz badanalı evleri ve parke taşlı sokaklarıyla dikkat çekiyor. Avrupa'nın en büyük doğu bahçesi olan Buddha Eden de huzurlu ambiyansı ve sükuneti ile ziyaretçilerini büyülüyor.


Sintra: Saraylar Şehri

Saraylar şehri olarak bilinen Sintra, adını ay ışığının taşların üzerine yansımasından alıyor. Şehir, dünyanın dört bir yanından getirilen ağaçlar ve bitkilerle dev bir botanik bahçesine dönüştürülmüş olup, tepelik alanlarında birbirinden estetik saraylar yer alıyor.

Ronda: Tarih ve Stratejik Planlama

İki kaya üzerinde kurulmuş bir şehir olan Ronda, tarihi Neolitik dönemlere kadar uzanıyor. Şehir, Cebelitarık ve okyanusa hakim stratejik konumuyla dikkat çekiyor ve boğa güreşinin doğduğu yer olarak biliniyor.

Kurtuba Camisi: Endülüs’ün İncisi

Uzun süre Endülüs Emevileri'nin egemenliğinde kalan Cordoba, yarımadanın en dikkat çeken şehirlerinden biridir. İspanyollar tarafından "Mezquita" olarak adlandırılan Kurtuba Camisi, şehrin önemli mimari eserleri arasında yer alıyor. Katolik İspanyollar tarafından kiliseye çevrilen ve günümüzde hala katedral olarak kullanılan yapı, UNESCO İnsanlık Mirasları listesine 1984 yılında alınmıştır.


El Hamra Sarayı: Gırnata'nın İhtişamı

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan El Hamra Sarayı, ihtişamı ve süslüme tarzıyla dikkat çekiyor. Gırnata’da bulunan bu saray, Ben-i Ahmer Devleti döneminde inşa edilmiş olup, 142 bin metrekarelik alana yayılmıştır.


Malaga: Tarih ve Plajlar Şehri

Endülüs bölgesinin “Alboran” denizine kıyısı olan turistik bir liman şehri olan Malaga, hem tarihi dokusuyla hem de plajlarıyla ziyaretçilerini etkiliyor. Alcazaba de Malaga kalesi, Malaga Katedrali ve Picasso Müzesi, şehrin en önemli ziyaret noktaları arasında yer alıyor.

Alcazaba de Malaga kalesi

Alcazaba de Malaga kalesi

Malaga Katedrali

Picasso Müzesi

Picasso Müzesi

Picasso Müzesi

Picasso Müzesi

Picasso Müzesi

Picasso Müzesi

Picasso Müzesi

Picasso Müzesi

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa