Azerbaycan, üyelik için BRICS'e başvuru yaptı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Azerbaycan'ın üyelik için, dünyanın en büyük ekonomi bloklarından BRICS'e başvuru yaptığını duyurdu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
20 Ağustos 2024 15:32
GÜNCELLEME
20 Ağustos 2024 15:38
Azerbaycan, üyelik için BRICS'e başvuru yaptı
AA
Kaynak AA

Azerbaycan, BRICS üyeliği için başvurdu

Azerbaycan, dünyanın en büyük ekonomi bloklarından biri olan BRICS'e üyelik başvurusunda bulundu. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, bu gelişmeyi doğrulayarak, ülkesinin BRICS’e resmi üyelik başvurusunda bulunduğunu açıkladı.


Azerbaycan'ın BRICS'e katılım talebi

Hacızade, Azerbaycan’ın BRICS'e katılmak için resmi başvuru yaptığını belirtirken, bu adımın stratejik bir önem taşıdığını vurguladı. Kazakistan'ın başkenti Astana’da 3-4 Temmuz'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi'nde Azerbaycan ve Çin arasında imzalanan "Stratejik Ortaklığın Kurulmasına İlişkin Ortak Bildiri"de Azerbaycan'ın BRICS'e katılma arzusunun açıkça ifade edildiği bildirildi. Çin’in de bu isteği olumlu karşıladığı açıklanmıştı.


Rusya’nın desteği

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 18-19 Ağustos tarihlerinde Azerbaycan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında, Rusya’nın Azerbaycan'ın BRICS’e katılımını desteklediği vurgulandı. Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında imzalanan ortak bildiride, Rusya’nın bu isteği destekleyeceği net bir şekilde ifade edildi.


BRICS'in genişleyen yapısı

2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in bir araya gelmesiyle kurulan BRICS, 2010 yılında Güney Afrika’nın katılımıyla genişlemişti. Bu yıl ise Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) katılımıyla birlikte çok uluslu bir yapı haline gelen BRICS, dünya çapında 40’tan fazla ülkenin katılmak istediği bir platforma dönüştü.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa