Hayvanlarda bu kez de ölümcül "mavi dil hastalığı" çıktı

Sığır, inek, keçi ve koyun gibi büyük ve küçükbaş hayvanlarda “mavi dil hastalığı” olarak adlandırılan virüs çıktı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
20 Ağustos 2024 17:25
GÜNCELLEME
20 Ağustos 2024 17:52
Hayvanlarda bu kez de ölümcül ''mavi dil hastalığı'' çıktı
AA
Kaynak AA

Belçika'da mavi dil hastalığı hızla yayılıyor

Belçika'da koyun, keçi, sığır ve ineklerde "mavi dil hastalığı" olarak bilinen ve ölümcül sonuçlar doğurabilen virüs kaynaklı bir hastalık ortaya çıktı. Federal Gıda Ajansı'nın verilerine göre, hastalık Eylül ayının başında tespit edilip yayılmaya başladı ve giderek daha geniş bir alana yayıldı.


Mavi dil hastalığı özellikle Flamanca bölgelerde yoğunlaşıyor

Hastalık şu ana kadar 874 hayvanda tespit edildi. Bu hayvanların 544'ü, ülkenin Flamanca konuşulan bölgelerinde bulunuyor. Özellikle koyunlar arasında hızla yayılan hastalık, bu türde ölümlere neden oluyor. Ancak, hastalığın etkilediği çiftlik sayısının 500'ü aşmasına rağmen, kaç hayvanın telef olduğu konusunda net bir bilgi bulunmuyor.


İnsanlara bulaşmıyor ama hayvanlar için ölümcül

Mavi dil hastalığı, hayvanlar arasında büyük bir tehlike oluştursa da, insanlara bulaşmıyor. Hastalık, adını enfekte hayvanların dillerinin maviye dönüşmesinden alıyor ve sivrisinek türü "Culicoides" tarafından taşınıyor. Virüs, hayvanlarda yüksek ateş, iştah kaybı, eklem ağrısı, süt veriminde azalma, düşük ve solunum problemlerine yol açabiliyor.


Mavi dil hastalığı nedir?

Mavi dil hastalığı, özellikle ruminantlar (geviş getiren hayvanlar) arasında görülen bir viral hastalık. Hastalığa "Bluetongue virus" adı verilen virüs neden olur ve taşıyıcısı sivrisinekler. Hayvanlarda genellikle yüksek ateş, depresyon, ağızda yaralar, burun akıntısı, topallık ve solunum güçlüğü gibi belirtiler görülüyor.

Hastalık, hayvanın bağışıklık sistemine ciddi zarar vererek ölüme neden olabiliyor. Enfekte hayvanlar, hastalığı diğer hayvanlara bulaştırabiliyor, bu da salgınların yayılmasına yol açıyor.


Bu hastalığın kontrol altına alınması, etkili aşılama ve sıkı karantina önlemleri gerektiriyor. Hayvancılık sektörünü ciddi şekilde tehdit eden bu hastalık, ekonomik kayıplara da yol açabiliyor.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa