İsrailliler işkence ettikleri Filistinliyi klozette boğmak istedi

İsrail askerlerinin Ofer Cezaevi’nde işkence gören Filistinli esiri, klozet suyu ile boğmaya çalıştığı ortaya çıktı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
20 Ağustos 2024 20:27
GÜNCELLEME
20 Ağustos 2024 20:31
İsrailliler işkence ettikleri Filistinliyi klozette boğmak istedi
AA
Kaynak AA

Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) bağlı Filistin Esirler Heyeti ile Filistin Esirler Cemiyeti, adı G.V. olarak aktarılan Filistinli bir esirin Ofer Cezaevi’nde yaşadığı işkencelere ilişkin ortak bir rapor kaleme aldı.

Yayımlanan raporda, Gazzeli esirlerin yanı sıra serbest bırakılanlarla da görüşme yapıldığı belirtildi.

Esirlerin ifadelerine göre, işgal devleti (İsrail) makamlarının, sistematik suçlar işlediğine dikkat çekilen raporda, bunların yanı sıra Gazzeli esirlere karşı sistematik işkence ve aşağılamaların sürdüğü vurgulandı.

Raporda, “Ramallah’ın batısındaki Ofer Cezaevi’nin, Gazzeli esirlere yönelik işkencenin adresi haline gelen Sde Teiman gözaltı merkezinden aşağı kalır yanı yok” değerlendirmesinde bulunuldu.

Filistinli esir G.V.’nin  “Sorgu memurları, sorgulama sırasında klozet suyuyla beni boğmaya çalıştılar ve bugüne kadar işkenceye, aşağılamaya ve dayağa maruz kalıyoruz." şeklindeki ifadeleri de rapora girdi.

2 Mart’ta Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinin Hamad mahallesinden İsrail askerlerince alındığını belirten esir G.V., kıyafetlerinin çıkarıldığını, ellerinin arkadan kelepçelendiğini, gözlerinin bağlandığını ve kamyona bindirildikten sonra darp edildiğini söyledi.

G.V., İsrail askerlerince üstü metal sacla kaplı bir alanda 100 gün tutulduğunu ve burada şiddetli işkencelere maruz kaldığını bildirdi.

Yüz gün boyunca herhangi bir hareket yaptıklarında dövüldüklerini söyleyen G.V.,  bu süre boyunca hep kelepçeli ve gözleri bağlı tutulduklarını ifade etti.

G.V. sorgulama sürecinde ‘hayalet yöntemi’ (tutuklunun bağlanıp havaya asılması) ve uzun saatler boyunca klozet suyuyla boğma girişimine de maruz kaldığını anlattı.

Tutuklu olduğu koğuşta arama yapan İsrailli görevlilerin, sadece birkaç parça ekmek sakladığı için koğuşta kalan herkesi şiddetle darp ettiklerini de kaydeden G.V., bazı tutukluların yüz ve ellerinde kırıklar oluştuğunu dile getirdi.

Rapora göre, tüm bu yaşananları anlatan G.V., tutukluların işkenceye, aşağılamaya, tacize ve dayağa maruz kaldığı Ofer Cezaevi’nde hala esir tutuluyor.

Birçok tutuklunun baskıdan dolayı yaşadıklarını ifade etmeye çekindikleri tespiti rapora girdi.

Raporda şöyle denildi:

Raporda, İsrail’in Gazze Şeridi’nden binlerce Filistinliyi esir aldığı ve bunların akıbetlerinin halen bilinmediği aktarıldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa