AB: "Maymun çiçeğine karşı sınır kontrolü ve toplu aşıya gerek yok"

Avrupa Birliği, şu anda maymun çiçeğine karşı sınır kontrolleri veya toplu aşılama kampanyalarına gerek olmadığı sonucuna vardı.

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
20 Ağustos 2024 22:47
GÜNCELLEME
20 Ağustos 2024 22:47
AB: ''Maymun çiçeğine karşı sınır kontrolü ve toplu aşıya gerek yok''
CS
Canan Salman Editör

Avrupa Birliği (AB), maymun çiçeği virüsüne karşı genel nüfus için risk seviyesinin düşük kalmaya devam ettiğini açıkladı. AB, mevcut durumu değerlendirerek, sınır kontrolleri veya toplu aşılama kampanyalarına gerek olmadığını vurguladı.

Avrupa Birliği Komisyonu Sağlık Güvenliği Komitesi, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ile Avrupa İlaç Ajansı (EMA) yetkilileriyle yapılan toplantının ardından, virüsün genel nüfus için tehdit oluşturmadığını ve risk seviyesinin "düşük" olduğunu bildirdi.

"Halk Sağlığı Acil Durumu Yok"

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu'ndan bir sözcü, mevcut koşullarda Avrupa genelinde sınır kontrollerine ya da toplu aşılama kampanyalarına ihtiyaç olmadığını belirtti. 

Sözcü, "Şu anda maymun çiçeği virüsü Avrupa'da bir halk sağlığı acil durumu teşkil etmemektedir," şeklinde konuştu.

DSÖ'den risk grupları için aşı önerisi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Afrika Hastalık Kontrol Merkezi temsilcilerinin de katılımıyla çevrimiçi düzenlenen toplantıda, belirli risk grupları için aşılama önerileri devam ederken, genel nüfus için geniş çaplı bir aşılamaya gerek olmadığı belirtildi.

Maymun Çiçeği salgını Avrupa için ne kadar tehdit?

Toplantının, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve komşu Afrika ülkelerinde artan maymun çiçeği vakalarının ardından gerçekleştirilmesi dikkat çekti. Bu bölgelerdeki salgın, DSÖ tarafından küresel sağlık acil durumu olarak değerlendirilmişti. Maymun çiçeği virüsü, 1970 yılında ilk kez insanlarda tespit edildiğinden bu yana, özellikle Orta ve Batı Afrika’da yaygın olarak görülen bir hastalık olarak biliniyor.

Son salgının, "Klad I" adı verilen ve daha şiddetli hastalıklara yol açan bir virüs tipinden kaynaklandığı düşünülüyor. Bu doğrultuda, bazı Avrupa ülkeleri halkı bilgilendirme çalışmaları başlatırken, ECDC de Avrupa'ya dışarıdan yeni maymun çiçeği vakalarının gelme olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekti.

İspanya'da gözetimi artıracak

İspanya Sağlık Bakanı Monica Garcia, sınır kontrolleri yapılmayacağını ancak havaalanlarında ve uçuşlarda yolculara yönelik bilgilendirme çalışmalarının artırılacağını duyurdu. ECDC'nin önerilerine göre, Avrupa genelinde etkin bir gözetim, test ve temaslı takibi faaliyetlerinin artırılması gerektiği vurgulandı.

Virüsün enfekte kişilerle doğrudan temas veya kontamine olmuş materyaller aracılığıyla bulaştığı, ayrıca cinsel temas yoluyla da yayılabileceği biliniyor. Uzmanlar, özellikle cinsel yolla bulaşma riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa