Blinken: "İsrail'in Gazze'yi uzun süreli işgaline karşıyız"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze Şeridi'nde uzun süreli bir işgale devam etmesine karşı olduklarını vurguladı.

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
21 Ağustos 2024 01:38
GÜNCELLEME
21 Ağustos 2024 01:38
Blinken: ''İsrail'in Gazze'yi uzun süreli işgaline karşıyız''
CS
Canan Salman Editör

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası ve ateşkes anlaşmasının kısa sürede sağlanması gerektiğini belirterek, İsrail'in Gazze Şeridi'nde uzun süreli bir işgale devam etmesine karşı olduklarını söyledi.

Doha'da basın mensuplarına  açıklama yapan Blinken, Orta Doğu turu kapsamında bir dizi üst düzey yetkiliyle bir araya geldiğini ve bölgedeki durumu değerlendirdiklerini ifade etti.

"Esirlerin sağlığı tehlikede"

Blinken, çatışmaların sona erdirilmesi için acil bir ateşkes ve rehine mutabakatının sağlanması gerektiğini dile getirerek, bu sürecin hızla tamamlanmasının önemini vurguladı. Blinken, "Esirlerin sağlığı tehlikede. Gazze'de her gün kadın, çocuk ve erkekler büyük zorluklar yaşıyor. Temel ihtiyaçlara ulaşmakta zorlanıyorlar ve süregiden çatışmaların ortasında yaralanma veya ölme riskiyle karşı karşıyalar" diye konuştu.

Hamas'a çağrı

Bölgedeki gerilimi azaltmak amacıyla Mısır ve Katar ile koordineli olarak çalıştıklarını belirten Blinken, Hamas ve İsrail arasında devam eden müzakerelere de değindi. Blinken, ABD Başkanı Joe Biden'ın ateşkes önerisinin İsrail tarafından kabul edildiğini belirtti ve Hamas'a da bu öneriyi kabul etmesi çağrısında bulundu.

Ayrıca, Blinken, ateşkes anlaşmasının uygulanabilirliği konusunda tarafların gerekli esnekliği göstermesi gerektiğini ve her iki tarafın da anlaşma sürecinin detaylarında hemfikir kalmasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. ABD, Mısır ve Katar'ın, ateşkesin derhal sağlanması konusunda görüş birliği içinde olduklarını vurgulayan Blinken, bunun gelecek günlerde hayata geçirilmesi için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını ifade etti.

"Ateşkes ve esir takası herkesin yararına"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Blinken, ABD'nin İsrail'in Gazze'de uzun süreli bir işgalini kabul etmediğini belirterek, "Mutabakat, İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi konusunda oldukça net. İsrail de bunu kabul etmiş durumda," dedi. Blinken ayrıca, ateşkes ve esir takasının sağlanmasının herkesin yararına olduğunu söyledi.

"Gazze diğer krizlerle başa çıkmak için kilit rol oynuyor"

Çatışmaların başka bölgelere yayılmamasını sağlamak gerektiğine işaret eden Blinken, Gazze'nin bölgedeki diğer krizlerle başa çıkmak için kilit bir rol oynadığını ve Lübnan, Hizbullah, Kızıldeniz'deki gerilimler gibi diğer konuların çözümüne yardımcı olabileceğini belirtti. İsrail ile Suudi Arabistan arasında normalleşme anlaşmasının sağlanmasının da bu süreçte önemli bir yer tuttuğunu kaydetti.

Sudan'daki insani kriz

Sudan'daki insani krizle ilgili de açıklamalarda bulunan Blinken, şu anda dünyadaki en kötü insani durumun Sudan'da yaşandığını ve bu ülkedeki durumu iyileştirmek için uluslararası işbirliği içinde çalıştıklarını dile getirdi. Tarafları bir araya getirme ve insani yardımların ulaşmasını sağlama çabalarına devam ettiklerini belirten Blinken, bu konuda daha geniş bir anlaşmaya ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa