Ultra Ortodoks Yahudiler, zorunlu askerliği protesto etti

"Ultra Ortodoks Yahudiler" olarak bilinen Harediler, Batı Kudüs'te toplanarak, İsrail’in zorunlu tuttuğu askerlik hizmetini protesto etti.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
21 Ağustos 2024 09:28
GÜNCELLEME
21 Ağustos 2024 10:34
AA
Kaynak AA

Batı Kudüs'te Ultra Ortodoks Yahudiler'in zorunlu askerlik protestosu

Batı Kudüs'te, Ultra Ortodoks Yahudiler (Harediler) yani gerçek Yahudiler, İsrail'in zorunlu askerlik hizmetini protesto etmek amacıyla sokaklara döküldü. İsrail polisinin göstericilere müdahalesi ise olayların şiddetlenmesine neden oldu. Göstericiler, zorunlu askerlik hizmetine karşı olduklarını bir kez daha yüksek sesle dile getirirken, İsrail devletiyle olan derin çatışmalarını da gözler önüne serdiler.


Zorunlu askerlik karşıtı gösteri

Batı Kudüs'te dün gerçekleşen gösterilerde, yüzlerce Ultra Ortodoks Yahudi, İsrail'in zorunlu askerlik uygulamasını protesto etmek için toplandı. Harediler, bu uygulamanın kendi dini inançlarına aykırı olduğunu ve gençlerin askere alınmasının toplumları için kabul edilemez olduğunu belirtti. Göstericiler, "Torah'a bağlı kal, askere gitme" gibi sloganlar atarken, polisin sert müdahalesiyle karşılaştılar.


Polis müdahalesi ve gözaltılar

İsrail polisi, gösteriyi dağıtmak amacıyla tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Çıkan arbede sırasında çok sayıda gösterici gözaltına alındı. Müdahale sırasında bazı göstericilerin yaralandığı bildirildi. Olay yerindeki görgü tanıkları, polisin özellikle göstericileri gözaltına almak için orantısız güç kullandığını iddia etti.


Ultra Ortodoks Yahudiler (Harediler) kimdir?

Ultra Ortodoks Yahudiler, diğer adıyla Harediler, İsrail toplumunda dindarlıkları ve katı yaşam tarzları ile bilinen bir grup. İsrail toplumunun büyük bir kısmı Haredileri devletle entegrasyon konusunda eleştirirken, Harediler İsrail devleti ve onun politikalarıyla genellikle çatışma halinde. İsrail'in zorunlu askerlik uygulaması ve Filistinlilere yönelik şiddet, Harediler tarafından en çok tepki çeken politikaların başında geliyor.


Geçmişteki protestolar

Harediler, geçmişte de sık sık İsrail hükümetine karşı protestolar düzenlediler. Özellikle İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği askeri operasyonlara ve sivil ölümlerine karşı tepkilerini sert bir şekilde dile getirdiler. İsrail bayraklarını yakarak, Filistin bayrakları taşıyarak, Filistin halkına destek verdiklerini gösterdiler. İsrail devletini tanımayan ve bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını savunan Harediler, bu tür eylemleriyle İsrail hükümetiyle sık sık karşı karşıya geliyorlar.


Gazze saldırıları sebebiyle askerliği tamamen reddediyorlar

Batı Kudüs'teki son protesto, Harediler'in İsrail devletiyle olan uzun süredir devam eden çatışmalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Zorunlu askerlik hizmetine karşı çıkan Ultra Ortodoks Yahudiler, dini inançları gereği bu uygulamanın kendileri için kabul edilemez olduğunu bir kez daha vurguladılar. Ancak İsrail hükümetinin bu konuda geri adım atmaya niyetli olmadığı görülüyor.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa