Fransa'dan, ülkelere 100 bin doz M çiçeği virüsü aşısı sözü

Fransa, Mpox Virüsü (Maymun Çiçeği - M çiçeği) ile mücadele için Afrika'ya 100 bin doz aşı taahhüdünde bulundu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
21 Ağustos 2024 11:25
GÜNCELLEME
21 Ağustos 2024 11:30
Fransa'dan, ülkelere 100 bin doz M çiçeği virüsü aşısı sözü
AA
Kaynak AA

Afrika ülkelerine aşı desteği

Fransa, Mpox virüsüne karşı mücadelede önemli bir adım atarak Afrika'daki etkilenen ülkelere 100 bin doz aşı sağlama sözü verdi. Fransa Başbakanı Gabriel Attal, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Fransa'da 232 aşı merkezinin açıldığını ve virüsten en çok etkilenen Afrika ülkelerine 100 bin doz aşının temin edileceğini duyurdu.


Fransa'nın sağlık sisteminde teyakkuz

Başbakan Attal, Fransa'nın sağlık sisteminin Mpox virüsüne karşı tetikte olduğunu belirtti. Attal, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talimatı doğrultusunda, bu aşıların Avrupa Birliği (AB) aracılığıyla dağıtılacağını kaydetti. Fransa'da henüz Mpox virüsü vakası tespit edilmediği vurgulandı.


AB'nin Afrika'ya desteği

AB, 15 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamada, Mpox virüsünden etkilenen Afrika ülkelerine yaklaşık 200 bin doz aşı bağışladığını bildirmişti. Fransa'nın sağladığı ek aşı desteği, kıtadaki mücadeleyi güçlendirmek amacıyla önemli bir katkı sunacak.


Mpox virüsü nedir?

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, Mpox virüsü, Poxviridae ailesine ait olup, Orthopoxvirus cinsine bağlı "maymun çiçeği" virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Bu hastalık, yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar gibi belirtilerle kendini gösterir.


Bulaşma yolları ve önlemler

Mpox virüsü, fare ve sincap gibi kemirgenlerden veya enfekte bireylerden insanlara bulaşabiliyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine temas etmek, bu döküntülerin bulaştığı giysiler, çarşaflar ve havlular gibi eşyaları kullanmak, virüsün yayılmasının başlıca yolları arasında yer alıyor. Vücut sıvılarıyla temas da bulaşmada önemli bir rol oynuyor.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa