M çiçeği virüsü bir ülkede daha görüldü

Çin’le egemenlik ihtilafı yaşayan Tayvan'ın bir de M çiçeği virüsüyle başı dertte. Ülkede 4 yeni M çiçeği (Maymun Çiçeği virüsü / Mpox) vakası saptandı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
21 Ağustos 2024 17:39
GÜNCELLEME
21 Ağustos 2024 18:01
M çiçeği virüsü bir ülkede daha görüldü
AA
Kaynak AA

Tayvan'da 4 yeni M çiçeği vakası tespit edildi

Çin ile egemenlik ihtilafı yaşayan Tayvan'da, M çiçeği virüsüyle ilgili yeni vakalar tespit edildi. Tayvan Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) tarafından yapılan açıklamaya göre, 13-19 Ağustos tarihleri arasında Ada'da 4 yeni M çiçeği vakası görüldü.


Yeni vakalar 20'li ve 40'lı yaşlarda

Yetkililer, yeni vakaların 20'li ve 40'lı yaşlardaki bireylerden oluştuğunu bildirdi. Bu yeni vakalarla birlikte, Tayvan'da M çiçeği salgınının başlangıcından bu yana tespit edilen vaka sayısı 403'e ulaştı. Bu vakaların 381'i yerel kaynaklı, 22'si ise yurt dışı kaynaklı olarak kaydedildi.


DSÖ'nün acil durum ilanı

M çiçeği virüsünün yeni türü (klad 1b), özellikle Afrika kıtasının doğu ve güney bölgelerinde hızla yayılarak küresel bir tehdit haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 14 Ağustos'ta bu virüsü "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan etti.


M çiçeği virüsünün bulaşma yolları

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu cilt döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin temas ettiği giysi, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak bulaşın en yaygın nedenleri arasında. Virüs, bulaştıktan 5 ila 21 gün içinde ilk belirtilerini gösteriyor.


Hastalığın belirtileri ve tedavi süreci

Hastalık genellikle yüksek ateş, baş ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklarla kendini gösteriyor. Hastalığa özel bir tedavi yöntemi bulunmuyor; tedavi, antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların çoğu hastalığı hafif atlatıyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.


DSÖ, hastalığın ismini değiştirdi

Dünya Sağlık Örgütü, 2022 yılında hastalığın eski adı olan "maymun çiçeği (Monkeypox)" ifadesini, ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle "mpox" olarak değiştirdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa