Zaharova'dan Ukrayna'ya Kursk mesajı: "Müzakere olasılığı kalmadı"

Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova, Ukrayna'nın Kursk bölgesine saldırılarının ardından Kiev ile müzakere ihtimalinin tamamen ortadan kalktığını belirtti.

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
21 Ağustos 2024 22:54
GÜNCELLEME
22 Ağustos 2024 00:11
Zaharova'dan Ukrayna'ya Kursk mesajı: ''Müzakere olasılığı kalmadı''
BY
Barış Yılmaz Editör

Düzenlediği basın toplantısında Zaharova, Ukrayna'nın Kursk'a yönelik saldırılarını kınayarak, Kiev’in bu eylemlerinin Batılı ülkeler tarafından desteklendiğini ileri sürdü. Zaharova, "Kiev'in sivillere yönelik suç ve terör eylemleri Batılı liderler tarafından teşvik ediliyor." dedi.

"Batı'nın desteği olmadan bu tür saldırılar mümkün olmazdı"

Zaharova, Kursk bölgesinde yaşanan saldırıların, Ukrayna’ya verilen Batı desteğinin açık bir göstergesi olduğunu belirterek, "Batı'nın desteği olmadan bu tür saldırılar mümkün olmazdı, Batı bu saldırıları hem destekliyor hem de onaylıyor." ifadelerini kullandı.

Zaharova, Batı medyasında yer alan NATO ülkelerinin Rusya topraklarındaki hedeflerle ilgili istihbarat paylaşmadığı yönündeki iddiaları yalanlayarak, bu tür haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bu tür açıklamaların, NATO ülkelerinin, Kiev’in düzenlediği terör eylemlerinden sorumluluktan kaçma çabası olduğunu belirtti.

"Müzakere olasılığını tamamen yok etmiştir"

Ukrayna yönetiminin Kursk'a yönelik saldırılarını haklı çıkarmak için çeşitli bahaneler ürettiğini söyleyen Zaharova, bu saldırıların ardından Ukrayna ile kimsenin anlaşma yapmayacağını vurguladı. Zaharova, "Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin topraklarımızı işgal etme girişimi, bu rejimle herhangi bir müzakere olasılığını tamamen yok etmiştir." şeklinde konuştu.

BMGK ve BM kararları Gazze’de uygulanmalı

Zaharova, Gazze Şeridi'ndeki insani durum hakkında da açıklamalarda bulunarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulunun ateşkes talep eden kararlarının derhal uygulanması gerektiğini vurguladı.

Erivan'ın stratejik hataları  

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Sünik bölgesi üzerinden ulaşım bağlantılarına ilişkin Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında yapılan anlaşmanın Erivan tarafından sabote edildiğini belirtmesine atıfta bulunan Zaharova, Ermenistan'ın bu tutumunu Batı'nın etkisi altında gerçekleştiğini savundu.

Zaharova, Ermenistan yönetiminin, kendi stratejik hatalarından dolayı diğer ülkeleri suçladığını ve bu tutumun Erivan'ın bir alışkanlığı haline geldiğini ifade etti.

Türkiye-Suriye İlişkileri

Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine dair de değerlendirmelerde bulunan Zaharova, Ankara ve Şam’ın bu yöndeki girişimlerini desteklediklerini belirtti. Moskova'da düzenlenen toplantılarda bu ilişkinin güçlendirilmesi için sağlam bir temel atıldığını ve Astana formatının etkin bir şekilde devreye girdiğini söyledi. Zaharova, "Türkiye-Suriye ilişkilerinin yeniden tesisini desteklemeye kararlıyız." dedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa