İsraillilerin yarısı "ordu, hukuka ve ahlaki değerlere uymasın" diyor

İsrail'de yapılan bir anket, Yahudilerin yarısının, ordunun Gazze'de "hukuka ve ahlaki değerlere" uymasını istemediğini ortaya koydu.

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
21 Ağustos 2024 23:37
GÜNCELLEME
22 Ağustos 2024 00:01
İsraillilerin yarısı ''ordu, hukuka ve ahlaki değerlere uymasın'' diyor
BY
Barış Yılmaz Editör

İsrail'deki anket sonuçlarına göre, Yahudi toplumunun yarıya yakını, İsrail ordusunun Gazze'deki askeri operasyonlar sırasında uluslararası hukuka ve ahlaki değerlere uymaması gerektiğine inanıyor. 

Anket, İsrail Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (INSS) tarafından 8-11 Ağustos tarihleri arasında 992 İsrailli ile yapıldı.

Ankete katılan Yahudilerin yüzde 47'si, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde devam eden saldırılarda ordunun uluslararası hukuka ve ahlaki değerlere uymasına gerek olmadığını düşünüyor. 

Buna karşın, yüzde 42,5'i ordunun savaşta bu değerlere riayet etmesi gerektiğini savunuyor. Katılımcıların yüzde 10,5'i ise bu konuda net bir görüş bildirmedi.

Ankette ayrıca, İsraillilerin yüzde 32'si Hamas ve Hizbullah liderlerine yönelik suikastların İsrail'in güvenliğini artırmadığını belirtirken, yüzde 13'ü bu suikastların güvenliği büyük ölçüde artırdığını düşünüyor. 

Katılımcıların bir kısmı ise bu suikastların esir takası anlaşmalarını olumsuz etkilediğini veya fırsatları azalttığını dile getirdi.

Özellikle dikkat çekici olan bir diğer bulgu ise, ankete katılanların büyük bir kısmının, Filistinli mahkumlara yönelik cinsel saldırı iddialarıyla ilgili olarak İsrail güvenlik güçlerine yönelik cezai işlemler yerine, sadece disiplin cezaları uygulanması gerektiğini savunması oldu. Bu, İsrail kamuoyunun bu tür ihlallere karşı tutumunun daha çok disiplin çerçevesinde kalması gerektiğini düşündüğünü gösteriyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa