Kayseri'de mumya çocuklar: Ölüm sebepleri ortaya çıktı

Kayseri'de 1927'de bulunan iki çocuk mumyası, kentteki arkeoloji müzesinde sergileniyor. Mumyalanan çocukların muhtemel ölüm sebepleri açıklandı.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
22 Ağustos 2024 15:39
GÜNCELLEME
22 Ağustos 2024 16:56
Kayseri'de mumya çocuklar: Ölüm sebepleri ortaya çıktı
Hakan Öksüz Editör

Cumhuriyet'in ilk yıllarında yapılan inşaat atılımı, 2 çocuk mumyasının 1927 yılında Kayseri'de gün yüzüne çıkartılmasını sağlamıştı. Kayseri-Ankara kara yolunun Boğazköprü mevkisinde bulunan çocuk mumyaları, Doğu Roma Dönemi'ne tarihlendirilmişti.


1921'de Kayseri Arkeoloji Müzesi'ne alındılar

Bir kız ve erkek çocuğun mumyalanmış bedenleri, yapılan incelemelerden sonra Kayseri Lisesi'ne götürüldü. Lisenin laboratuvarına konulan mumyalar, 1982'de eski müze binasına taşındı. Kayseri Arkeoloji Müzesi, 2021 yılında mumyaların yeni evi oldu. Doğu Roma Dönemi'ne ait çocuk mumyaları, içinde 1940 eserin yer aldığı müzede sergileniyor.


Mayıs ayında yeniden ziyarete açıldı

Kayseri Arkeoloji Müzesi'nin müdürü olan Gökhan Yıldız, mumyalar hakkında bilgi verdi. 2 çocuk mumyasının Doğu Roma Salonu'nda sergilendiğini kaydeden Yıldız, şunları söyledi:


"Kız çocuğu boğulmuş, erkek çocuğu ateşten ölmüş"

Mumyalanmış kız çocuğunun boyunun 94 santimetre, erkek çocuğun 64 santimetre olduğunu kaydeden Yıldız, "Vücutları büyük ölçüde korunmuş. Kız çocuğu büyük ihtimalle zincir benzeri bir cisimle boğuldu. Erkek çocuğun ise ateşli bir hastalıktan öldüğünü düşünüyoruz. Göğüs kafesinin üstüne sabitlenen kolları, iki çocuğun da Hristiyanlık dinine mensup olduğunu düşündürüyor." ifadelerini kullandı.


Anadolu'daki mumya örnekleri

Müze müdürü Gökhan Yıldız, Anadolu'daki mumya örnekleri hakkında şu bilgileri verdi:


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa