BM: İsrail'e yakıt sağlayan ülkeler savaş suçuna ortak

Birleşmiş Milletler, Filistin halkına yönelik insan hakları ihlallerini önlemek amacıyla İsrail'e karşı enerji ambargosu uygulanması çağrısında bulundu.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
22 Ağustos 2024 17:20
GÜNCELLEME
25 Ağustos 2024 09:08
BM: İsrail'e yakıt sağlayan ülkeler savaş suçuna ortak
Kübra Şenal Editör

Birlemiş Milletler (BM) ve Hukuk uzmanları, İsrail'e petrol ve yakıt sevkiyatı yapan ülkelerin, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaş suçlarına ortak olabileceği konusunda ciddi uyarılarda bulundu.


"Petrol arzı soykırımı körüklüyor"

Oil Change International (OCI) tarafından yapılan yeni bir araştırmada, İsrail'e devam eden petrol sevkiyatlarına ilişkin, "Gazze'deki soykırımı körüklüyor" dendi. Araştırmada, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına yardımcı olabilecek onlarca petrol ve yakıt sevkiyatı analiz edildi.


Öte yandan, 21 Ekim 2023 ile 12 Temmuz 2024 tarihleri arasında İsrail'e yapılan 65 petrol ve yakıt sevkiyatını takip etmek için nakliye kayıtları, uydu görüntüleri ve diğer açık kaynaklı endüstri verilerini incelendi. Sonuçlara göre, bu dönemde İsrail'e toplamda 4,1 milyon ton ham petrol tedarik edildiği belirlendi.


ABD'nin sevkiyatı uluslararası karara aykırı

Araştırmada ayrıca, ABD'nin İsrail'e yaptığı jet yakıtı, dizel ve diğer rafine petrol ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 80'inin, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) ocak ayında İsrail'in soykırım eylemlerini durdurması yönündeki kararına rağmen gerçekleştiği tespit edildi. İtalya, Arnavutluk ve Yunanistan gibi ülkeler ise İsrail'e rafine edilmemiş petrol tedarik eden diğer ülkeler arasında yer aldı. Brezilya ise ekim ayından bu yana İsrail'e yapılan ham petrol sevkiyatlarının yüzde 9'undan sorumlu olarak öne çıktı.


BM'den enerji ambargosu çağrısı

BM ve diğer uluslararası hukuk uzmanları, İsrail'in askeri operasyonlarını destekleyen bu petrol sevkiyatlarının durdurulması gerektiğini belirterek, Filistin halkına yönelik daha fazla insan hakları ihlalinin önlenmesi için enerji ambargosu çağrısında bulundu. İsrail'in savaş uçakları, tankları ve diğer askeri araçlarına güç sağlamak için bu sevkiyatlara büyük ölçüde bağımlı olduğu vurgulandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa