Sağlık Bakanlığı'ndan Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu açıklaması

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu'nun, bu yıl 6 kişide tespit edildiğini duyurdu.

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
22 Ağustos 2024 20:21
GÜNCELLEME
22 Ağustos 2024 20:42
Sağlık Bakanlığı'ndan Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu açıklaması
CS
Canan Salman Editör

Sağlık Bakanlığı Batı Nil Virüsü ile ilgili bir açıklama yaptı.

Sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Batı Nil Virüsü enfeksiyonunun, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalık olduğu belirtildi. 

Hastalığın genelde mevsimsel olduğuna işaret edilen açıklamada, bu hastalığın yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görüldüğü aktarıldı.

Bakanlık, hastalığın, kişiden kişiye doğrudan bulaşmadığını vurguladı. 

Türkiye’de Batı Nil Virüsü Enfeksiyonunun 2010 yılından bu yana görüldüğünü dile getiren bakanlık, hastalığın 2024 yılında 6 kişide tespit edildiği bilgisini verdi. 

Sağlık Bakanlığı, Batı Nil Virüsü Enfeksiyonuna yakalanan hastaların takip ve tedavilerine devam edildiğini bildirdi.

Gerekli çalışmaların yapıldığı ve sürecin hassasiyetle takip edildiğinin altı çizilen açıklamada, güncel gelişmelerin kamuoyunun bilgisine sunulacağı da ifade edildi.

Batı Nil Virüsü nasıl bulaşır?

Batı Nil Virüsü (BNV) genellikle enfekte sivrisineklerin ısırmasıyla insanlara bulaşır. Sivrisinekler bu virüsü, kanıyla beslendikleri kuşlardan alır ve insanlara veya diğer hayvanlara aktarır. Bulaşma en çok Haziran-Eylül ayları arasında görülür.

Batı Nil Virüsünün kuluçka süresi ne kadar?

Virüsün kuluçka süresi genellikle 2 ila 14 gün arasında değişir, ancak çoğu vakada bu süre 2-6 gündür. Bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde bu süre daha uzun olabilir.

Batı Nil Virüsü belirti ve semptomları neler?

  • Belirtisiz Enfeksiyon: Virüsle enfekte olan kişilerin çoğu (%70-80) herhangi bir belirti göstermez.
  • Hafif Hastalık: Enfekte olanların yaklaşık %20'sinde, ateş, ishal, kusma, eklem ve baş ağrıları, vücut ağrıları veya deri döküntüleri gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Bu hastalar genellikle tamamen iyileşir, ancak yorgunluk ve halsizlik haftalarca veya aylarca sürebilir.
  • Şiddetli Hastalık: Vakaların %1’inden daha azında, ensefalit (beyin iltihabı) veya menenjit (beyin ve omurilik zarı iltihabı) gibi ciddi nörolojik hastalıklar gelişebilir. Bu hastalıklar, baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, oryantasyon bozukluğu, koma, titreme, nöbetler veya felç gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Şiddetli hastalıklardan iyileşme süreci haftalar veya aylar sürebilir ve bazı nörolojik hasarlar kalıcı olabilir. Bu tür nörolojik komplikasyonların görüldüğü vakalarda ölüm oranı %10’a ulaşabilir.

Özellikle kanser, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları gibi kronik sağlık sorunları olan kişiler, daha ciddi komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altındadır.

Batı Nil Virüsünde tanı ve tedavi

BNV tanısı, klinik belirtiler ve laboratuvar testleriyle konur. Kan ve omurilik sıvısı testleri, genellikle virüse karşı bağışıklık sisteminin ürettiği antikorları tespit eder.

Batı Nil Ateşi için spesifik bir tedavi veya koruyucu bir aşı bulunmamaktadır. Belirtilerin hafifletilmesi için ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanılabilir. Hafif belirtiler genellikle kendiliğinden geçer, ancak bazı durumlarda bu belirtiler birkaç hafta sürebilir. Daha ciddi vakalar ise genellikle hastanede tedavi edilmelidir.

Batı Nil Virüsünden korunma yöntemleri

En etkili korunma yöntemi sivrisinek ısırıklarını önlemektir.

  • Dışarı çıktığınızda, DEET, picaradin, IR3535 veya limon okaliptus ağacı yağı içeren böcek kovucular kullanın. Bu maddeler uzun süreli koruma sağlar.
  • Sivrisineklerin en aktif olduğu akşam saatlerinde uzun kollu giysiler ve pantolonlar tercih edin.
  • Kapı ve pencerelerinize sineklik takın veya var olanları onarın. Klima kullanımı da etkili olabilir.
  • Çevrenizdeki sivrisinek popülasyonunu azaltmak için, su birikintileri gibi sivrisineklerin üreyebileceği alanları ortadan kaldırın. Çiçeklikler, oluklar, kovalar, havuz örtüleri ve evcil hayvanların su kaplarındaki birikmiş suları düzenli olarak boşaltın.
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa