AB'den Türkiye'ye 5 yıl sonra ilk davet

Dışişleri Bakanı Fidan'ın, 29 Ağustos'ta gerçekleşecek olan AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katılmak üzere Brüksel'e gitmesi planlanıyor.

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
22 Ağustos 2024 21:09
GÜNCELLEME
22 Ağustos 2024 21:36
AB'den Türkiye'ye 5 yıl sonra ilk davet
CS
Canan Salman Editör

Ankara, 5 yıllık aranın ardından Avrupa Birliği'nden önemli bir davet aldı. 

Türkiye-AB İlişkilerinde Yeni Bir Başlangıç

Türkiye, 5 yıllık bir aranın ardından, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dış politika stratejilerinin masaya yatırıldığı gayriresmi toplantı olan Gymnich’e davet edildi.

5 yıl sonra gelen davet

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, 29 Ağustos'ta Brüksel'de düzenlenecek Gymnich görüşmelerine katılması bekleniyor. Ankara, bu daveti olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken, Brüksel'in bu adımını AB ile diyaloğu yeniden başlatma arzusu olarak görüyor.

Dış politika üzerine görüş alışverişi

Gymnich Dışişleri Bakanları toplantıları, AB'nin dış politika ve güvenlik stratejilerini koordine ederek, üye ülkeler arasında ortak bir duruş geliştirilmesine katkıda bulunuyor. Bu toplantılar, AB'nin dış politika hedeflerini belirleyip hayata geçirmede kritik bir platform olarak öne çıkıyor. Ayrıca, Gymnich toplantıları, AB Dışişleri Bakanlarına uluslararası konular üzerinde serbest bir şekilde görüş alışverişi yapma fırsatı tanıyan gayri resmi bir ortam sunmayı amaçlıyor.

"Davet bizim için olumlu"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın 29 Ağustos'taki Gymnich toplantısına katılacağını belirten Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, “Bu daveti olumlu karşılıyoruz. AB’nin bu adımını, ilişkilerimizdeki tıkanıklıkları aşma yönünde bir diyalog arayışı olarak değerlendiriyoruz. Ancak bu olumlu yaklaşımın, yalnızca Gymnich toplantıları ile sınırlı kalmaması gerektiğini vurguluyoruz” dedi.

Ankara'nın beklentileri

Keçeli, Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme sağlanması için, AB ile işbirliği ve diyaloğun sürekli ve sistematik bir zemine oturmasının, bu sürecin sürdürülebilir ve öngörülebilir şekilde güçlendirilmesinin esas olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin AB katılım sürecinin yeniden canlandırılması, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik müzakerelere ivedilikle başlanması, vize serbestisi sürecinin ilerletilmesi, yapısal diyalog mekanizmalarının yeniden aktif hale getirilmesi ve özellikle siyasi, ekonomik, ulaşım ve enerji gibi kritik alanlarda yüksek düzeyli diyalogların işlevsel hale getirilmesi gibi konularda somut adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Keçeli, “15 Temmuz 2019 tarihli AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının önümüzdeki dönemde revize edilmesi için uygun bir zemin yaratılmasını umuyoruz. Bu davet, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin, bölgesel ve küresel zorluklara karşı geliştirilmesi gerektiği konusunda AB’nin farkındalığını gösteriyor” dedi.

Son davet 2019'da yapılmıştı

Türkiye, bu toplantıya en son 2019 yılı Şubat ayında davet edilmişti.



Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa