Sağlık Bakanlığı, Kars Aile Mahkemesinin kararını istinafa taşıyor

Sağlık Bakanlığı, Kars Aile Mahkemesi'nin 'Yenidoğan Tarama Programı' kapsamında topuk kanı alınması uygulaması hakkında verdiği kararı istinaf mahkemesine taşıyacaklarını açıkladı.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
22 Ağustos 2024 22:21
GÜNCELLEME
22 Ağustos 2024 22:35
Sağlık Bakanlığı, Kars Aile Mahkemesinin kararını istinafa taşıyor
EK
Esra Koçak Editör

Kars'ta bir aile, yenidoğan bebeklerden alınan topuk kanı uygulamasına karşı çıkarak konuyu yargıya taşıdı. Aile, bebeklerinden bu testin yapılmasını istemedi ve mahkemeye başvurdu. Mahkeme, ailenin talebini haklı bularak, topuk kanı alınmasına gerek olmadığına hükmetti. Kararda, alternatif tıp alanında faaliyet gösteren bir kişinin görüşlerine de yer verildi.


"Yenidoğan Tarama Programı aynı şekilde devam edecektir"

Kars Sağlık İl Müdürlüğü’nün bebeklerinden topuk kaldırmayan aileye yönelik ‘çocuğun sağlık tedbirlerinin alınması’ için başvurusunu, Kars Aile Mahkemesi, "alternatif tıpçı" Aidin Salih’in ‘eserlerine’ dayanarak reddetmesinin ardından açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, söz konusu kararın ilk derece mahkeme kararı olduğunu vurguladı ve istinaf süreci başlatıldığını duyurdu. Bakanlık açıklamasında "Yenidoğan Tarama Programı aynı şekilde devam edecektir" denildi.


Sağlık Bakanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Kamuoyuna Duyuru

T.C. Kars Aile Mahkemesi tarafından 20/08/2024 tarihinde, Yenidoğan Tarama Programı kapsamında çocuklarımızın hastalıklarını erken teşhis ederek tedavilerini başlatmak amacıyla topuk kanı alınması hakkında verilen karar, ilk derece mahkemesi kararı olup kesin hüküm niteliğinde değildir. Kesin hüküm niteliği taşımayan mezkur kararın hatalı olduğunu değerlendirdiğimizden, bu karara karşı Bakanlığımızca istinaf yoluna başvuru süreci ivedilikle başlatılmıştır.

Hukukun, adalet ve doğruluk temelinde vereceği karara olan inancımız tam olduğundan, yargı süreci sonuçlanıncaya kadar Yenidoğan Tarama Programı aynı şekilde devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur." 


Topuk Kanı Testi Neden Önemli?

Yenidoğan bebeklerden topuk kanı alınması, doğuştan gelen ve erken teşhisle tedavi edilebilecek bazı hastalıkların tespiti için kritik bir öneme sahip. Bu uygulama, metabolik bozukluklar, tiroit hastalıkları ve bazı genetik hastalıkların erken dönemde teşhis edilmesine yardımcı oluyor. Testin yapılmaması durumunda, bu hastalıkların tespiti gecikebiliyor ve bebeğin sağlığı ciddi şekilde tehlikeye girebiliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa