İsrailli emekli generalden "Uçurumun eşiğine doğru gidiyoruz" uyarısı

Emekli Tümgeneral Yitzhak Brik, Hamas ve Hizbullah'a karşı yıpratma savaşı sürdüğü takdirde, en fazla 1 yıl içinde İsrail’in çökeceği uyarısında bulundu.

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
23 Ağustos 2024 02:37
GÜNCELLEME
23 Ağustos 2024 04:43
İsrailli emekli generalden ''Uçurumun eşiğine doğru gidiyoruz'' uyarısı
CS
Canan Salman Editör

İsrailli emekli tümgeneral Brik, Haaretz gazetesi için bir makale kaleme aldı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın savaş boyunca yaptığı açıklamaların çoğunun asılsız olduğunun kanıtlandığını yazan Birk, buna örnekler verdi.

 Brik, Gallant,’ın Gazze kentinin karadan işgal edilmesinden sonra İsrail'in kentin tamamına ve tünellerine hakim olduğunu ve kısa sürede Hamas'ın teslim olacağını söylediğini hatırlattı.

Han Yunus'un işgalinden sonra Hamas'ın lideri Yahya es-Sinvar'ın tünellerde tek başına koştuğunu, adamları üzerindeki kontrolünü kaybettiğini ve birkaç gün içinde yakalanacağını iddia eden Gallant'ın İsrail halkını yanılttığını vurguladı.

Brik, Gallant’ın, son zamanlarda uykusundan uyanmaya başladığını ifade etti. 

Gallant’ın, Meclis Dışişleri ve Savunma Komisyonunda Gazze'de 'tam zaferin' saçmalık olduğu yönünde açıklama yaptığına işaret eden Brik, Hamas ile esir takası anlaşmasına varılmaması durumunda bunun İsrail'i büyük tehlikeye atacak bölgesel bir savaş çıkarabileceğinin farkına varmaya başladığını dile getirdi.

Brik, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hamas ve Hizbullah'a karşı yıpratma savaşı devam ederse İsrail en fazla 1 yıl içinde çöker”

her geçen gün daha fazla asker kaybettiğinin farkına varmaya başladı. İsrail, uçurumun eşiğine doğru gidiyor. Hamas ve Hizbullah'a karşı yıpratma savaşı devam ederse en fazla 1 yıl içinde çöker.”)

“Ülkenin farklı kesimleri arasında artan nefret, ulusu içeriden yok etme tehdidi oluşturuyor”

Emekli Tümgeneral Brik, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile Hamas lideri Yahya es-Sinvar’ın, İsrail'in yaşadığı bu vahim durumun farkında olduğunu belirtti.

Daha önce teşkes anlaşmasıyla gerçekleştirilebilecek olan esir takasının Netanyahu’nun yeni şartları dolayısıyla imkansız hale geldiğine işaret eden Brik, Doha'daki müzakerelere katılan İsrail heyetinin Netanyahu'nun ellerini, kollarını bağlaması nedeniyle manevra yapacak alan bulamadıklarını söylediğini aktardı.

Brik, İsrail'in suikastlara başvurmasının tüm Orta Doğu'yu ateşe atma tehlikesi barındırdığı uyarısında da bulundu.

“Sinvar yıpratma savaşının kendi çıkarına olduğunu biliyor”

 fm(“Bu politikaya '3 yangın çıkarma sevdalısı: Netanyahu, Gallant ve Halevi' karar verdi. Sinvar ise yıpratma savaşının kendi çıkarına olduğunu biliyor. Bu nedenle şu an savaşı anlaşmaya tercih ediyor."

Yazısında, Netanyahu'nun insanlığını, ahlakını, değerlerini, kıstaslarını ve İsrail'in güvenliğine yönelik sorumluluk duygusunu kaybettiğini vurgulayan emekli tümgeneral Brik, İsrail'i ancak onun ve arkadaşlarının değişmesinin kurtarabileceğini dile getirdi.

Brik, İsrail'in varoluşsal bir yenilgi durumuna girdiğini tespitinde bulundu.

İsraiili emekli tümgeneral, İsrail’in yakında geri dönüşü olmayan bir noktaya gelebileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa