Husiler Kızıldeniz'deki gemilere yönelik 21 saldırı düzenledi

Husiler, son bir hafta içinde İsrail, ABD ve İngiltere'ye ait gemilere 21 saldırı düzenlediğini duyurdu. Kızıldeniz'deki son durum ne?

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
23 Ağustos 2024 07:05
GÜNCELLEME
23 Ağustos 2024 07:05
Husiler Kızıldeniz'deki gemilere yönelik 21 saldırı düzenledi
AA
Kaynak AA

İran tarafından desteklenen Yemen'deki Husiler, son bir hafta içinde İsrail, ABD ve İngiltere'ye ait gemilere karşı füze, insansız hava araçları (İHA) ve deniz botları kullanarak 21 askeri saldırı gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, televizyonda yaptığı konuşmada "Gazze'ye destek operasyonları" hakkında bilgi verdi.

Husi, son yedi gün içinde ABD, İngiltere ve İsrail ile bağlantılı gemilere balistik ve seyir füzeleri, İHA'lar ve hücum botları kullanılarak 21 askeri operasyon düzenlediklerini belirtti.

Lider konuşmasında, Gazze'ye yönelik destek operasyonlarının devam edeceğini vurguladı.

Kızıldeniz'deki Gelişmeler

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrail'e ait olduğu iddia edilen ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına insansız hava araçları ile füzelerle saldırıyor.

Bu eylemlerin ardından birçok denizcilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, 18 Aralık 2023'te küresel deniz ticareti güvenliğinin tehdit altında olduğu gerekçesiyle, Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adını taşıyan çok uluslu bir "deniz görev gücü" oluşturulduğunu duyurdu. ABD güçleri, bu süreçte Yemen'den fırlatılan füze ve kamikaze dronlarını defalarca engellediklerini açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) ise Kızıldeniz'deki seyrüsefer güvenliğini sağlamak amacıyla 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlatırken, İtalya da 5 Mart'ta parlamento kararıyla bu misyona katılarak taktik komutayı devraldı. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rota olan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştiriliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa