İhtiyaç Kredisi Alırken Hangi Faktörleri Göz Önünde Bulundurmalısınız?

Anlık veya dönemsel olarak ortaya çıkan finansal gereksinimlerinizi ihtiyaç kredi başvurusu yaparak hızlıca temin edebilirsiniz. Bayram, tatil ve evlilik planlarınızı ertelemeden, online ya da yüz yüze iletişim kanallarını kullanarak bankanızdan bireysel ihtiyaç kredisi talebinizi gerçekleştirebilirsiniz. Peki, kredi hesaplama ve geri ödeme planı oluşturma konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Rehberimiz ile adım adım yapmanız gerekenleri kontrol edebilirsiniz.

YAYINLAMA
23 Ağustos 2024 13:09
GÜNCELLEME
23 Ağustos 2024 13:25
İhtiyaç Kredisi Alırken Hangi Faktörleri Göz Önünde Bulundurmalısınız?

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Nerede Kullanılır?

Bireysel ihtiyaç kredileri doğrudan tüketici taleplerini esas alan, herhangi bir ipotekli satışın söz konusu olmadığı ve kısmen daha kolay işlem süreçleri ile sonuçlandırılan kredi türündendir. Kredi başvurusu öncesi ilk yapmanız gereken, hangi miktarda finansal desteği talep edeceğinizi belirlemek olmalıdır. Burada, düşünmeniz gereken üç unsuru tespit etmek için şu sorulara yanıt aramanız faydalı olacaktır:

  • Ne kadar krediye ihtiyaç duyuyorum?
  • Aylık kredi taksitim hangi aralıklarda olabilir?
  • Krediyi kaç ayda geri ödeyebilirim?

İhtiyaç kredisi faiz oranları 0-12 ay gibi nispeten kısa dönemli kullanımlar ile 24-36 ay gibi uzun vadeler için farklılık gösterebilir. Müşterisi olduğunuz bankanın size sağlayacağı özel faiz oranları kredi risk durumunuza ve işlem hacminize göre size avantajlı seçenekler de sunabilir. Genellikle tüketici ve ihtiyaç kredisi kullanıcıları, 6-12 ay ve 12-24 ay vadelerde belirlenen kredi faiz oranları ile geri ödemeyi tercih etseler de bu durum, gelir düzeyinize ve sürekliliğine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle bankanızın ihtiyaç kredisi faiz oranları ile ilgili güncel bilgileri takip etmeniz önerilir. Kredi faiz hesaplama aracı ile tüm bunları kontrol ederek, kendinize uygun bir plan hazırlığı yapmanız oldukça mümkündür.  

Kredi Hesaplama ile Vade Nasıl Belirlenir?

Bireysel ihtiyaç kredisi hesaplama kavramı anapara, vade, faiz bileşenlerine göre elde edilen aylık ödeme taksit tutarının, vergiler ve tahsis ücreti gibi kredi başvurusu ile ilişkilendirilen diğer masrafların birleşimiyle ortaya çıkan toplam kredi borcunuzu ifade eder. Bu şekilde tanımlandığında karışık gibi görünen hesaplama, aslında anaparanın her ay kalan ödeme tutarı ile faiz oranının çarpım sonucunu gösterir. Bu sonuç, ödeyeceğiniz toplam kredi faiz tutarını belirlemekte kullanılır. Kredi başvurusu yapmadan önce, bankanızın size sunduğu hesaplama aracını kullanarak kredi hesaplama yöntemini deneyebilir ve kendinize uygun alternatifleri test edebilirsiniz. Vade süresi uzadıkça eklenen kredi faiz miktarı değişeceği gibi vergi kesintileri, hayat sigortası ve tahsis bedeli gibi seçtiğiniz kredi türüne göre farklılaşan diğer masrafların da bu tutarlara ekleneceğini lütfen unutmayınız.   

İhtiyaç Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bireysel ihtiyaç kredisi, şubeler ve Müşteri Hizmetleri yoluyla yürütülebileceği gibi internet ve telefon bankacılığı uygulaması yoluyla da birkaç adımda gerçekleştirilebilir. Mobil bankacılık hizmetinden faydalanarak başvurunuzu gerçekleştirmeyi planlıyorsanız aşağıda adım adım açıklanan ihtiyaç kredisi başvurusu işlemlerini uygulamanız yeterli olacaktır.

  • Mobil veya internet bankacılığı menülerinden kredi başvurusu alt menüsüne gidiniz ve bireysel ihtiyaç kredisi seçeneğine tıklayınız.
  • Açılan pencereden, kişisel bilgilerinizi forma ekleyiniz. Bu bölümde T.C. kimlik numarası, doğum tarihi ve cep telefonu numarası gibi kişisel bilgilerinizi doğru ve eksiksiz biçimde girdiğinizden emin olunuz.
  • Doğrulama kodunu kutucuğa yazarak onaylayınız.
  • Kredi bilgileri bölümünde, bireysel ihtiyaç kredisi hesaplama aracı ile görüntülediğiniz kredi tutarı talebinizi ve geri ödeme planı için vade seçiminizi belirtiniz. Aylık taksit tutarlarını kontrol ediniz.
  • Kredi talebiniz ile bağlantılı olarak sizden istenen belgeleri uygulamaya yükleyiniz. Bu adımda aylık gelirinizi girmeyi unutmayınız. Eğer gelir belgeniz güncel değilse, bankanızın sizden bordro, vergi matrahı gibi yasal belgeler talep edebileceğini aklınızda bulundurunuz.
  • Tüm bilgiler sisteme girildikten sonra işlem onayı aşaması açılacaktır. Bu bölümde, kredi başvuru bilgilerinizin son kontrolünü yaptıktan sonra, mobil bankacılık veya SMS yoluyla iletilen onay kodunu arayüze ekleyiniz veya onay kutucuğuna tıklayınız. İhtiyaç kredisi başvurusu başarıyla alındıysa, sistem size olumlu bir bildirimde bulunacaktır.

İhtiyaç kredisi kredi başvurusu banka sistemine kayıt olduğu andan itibaren değerlendirme süreciniz başlamış anlamına gelir. Talebiniz ve ödeme planınız uygun bulunduğu takdirde 

kredi onayınız 24-72 saat arasında gerçekleşebilir. Başvurunuzun olumlu sonuçlanması halinde ihtiyaç kredisi tutarınızı gün içinde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa