Google'da iç savaş! DeepMind çalışanları ayaklandı

Google'ın, son dönemde askeriye ile olan anlaşmaları şirketi iç savaşa sürükledi. Yapay zeka araştırma birimi DeepMind, anlaşmaların iptalini istedi.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
23 Ağustos 2024 18:21
GÜNCELLEME
23 Ağustos 2024 19:00
Google'da iç savaş! DeepMind çalışanları ayaklandı
Kübra Şenal Editör

Google'ın en önemli yapay zeka birimi DeepMind'in, şirketin askeri kuruluşlarla olan işbirliklerini etik kaygılar nedeniyle eleştirdiği ve bu anlaşmaların iptal edilmesini talep ettiği ortaya çıktı.


İsrail'in lehine olması etik dışı

Özellikle, Google ve işgalci İsrail ordusu arasındaki "Project Nimbus" isimli bulut bilişim anlaşması bu tartışmanın odağında yer aldı. DeepMind çalışanları, bu anlaşmanın İsrail hükümeti tarafından Filistinlileri gözetlemek ve Gazze'deki bombalama hedeflerini seçmek için yapay zeka teknolojilerini kullanmasına olanak tanıdığına dikkati çekti. Bu tür kullanımların etik olmadığını savunan çalışanların, bu durumun Google ve DeepMind’in ilkeleriyle çeliştiğini ifade ettiği belirtildi.


Çalışanlar ayrıca, Google'ın askeri birliklerin şirketin bulut bilişim sistemlerine erişimi konusunda açıklama yapmasını istedi. Google'ın henüz bu isteklere yanıt vermediği iddia edilirken, endişeleri gidermek adına çalışanlarıyla iletişim kurmayı planladığı bildirildi.


Söz konusu Google'ın yaptığı askeri anlaşmalar şirket ve DeepMind ilkeleriyle ters olduğunu ifade eden çalışanlar, Google'ı şirkete ait bulut bilişim sistemlerine erişip erişmediği konusunda açıklama yapmaya davet etti. 

Tartışmaların odağında olan bu durum, teknoloji devleri ve onların askeri uygulamalar için geliştirilen yapay zeka sistemleri üzerindeki sorumluluğu küresel bir sorun haline geldi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa