MEB'den özel okullara 'fahiş fiyat' incelemesi!

MEB, kitap, kırtasiye gibi materyaller için öğrenci velilerinden kanuna aykırı şekilde "fahiş fiyat" isteyen bazı özel okullara inceleme başlattı.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
23 Ağustos 2024 20:10
GÜNCELLEME
23 Ağustos 2024 20:41
MEB'den özel okullara 'fahiş fiyat' incelemesi!
EK
Esra Koçak Editör

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), son dönemde basında çıkan ve Bakanlığa ulaşan şikayetler doğrultusunda, bazı özel okulların kitap, kırtasiye ve diğer öğretim materyallerini fahiş fiyatlarla velilere sundukları iddialarını mercek altına aldı. Bu kapsamda, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Fethullah Güner imzasıyla 81 il valiliğine özel okullarda "fahiş fiyat artışı" konusunda bir yazı gönderildi.


Kanuna aykırı faaliyetler takip altında

Gönderilen yazıda, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun ilgili maddesi hatırlatılarak, özel okulların faaliyetlerini sadece kazanç sağlama amacıyla düzenleyemeyecekleri, ancak Türk milli eğitiminin amaçları doğrultusunda eğitimin kalitesini yükseltmek amacıyla gelir elde edebilecekleri belirtildi. Aynı zamanda, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yer alan, "öğrenci ve kursiyer ücretlerinin, veli veya kursiyerlerle yapılacak özel sözleşmelerde belirtilen eğitim ve öğretim imkanlarına, yapılacak yatırımlara ve diğer işletme giderlerine göre tespit edileceği" yönündeki hükme de dikkat çekildi. 


Ücret artışlarında yasal sınırlamalar

Yazıda, özel okulların ara sınıf eğitim ücretlerini belirlerken bir önceki yılın ücretini ve öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücreti dikkate almaları gerektiği ifade edildi. Bu ücretlere, "bir önceki yılın ortalama Yurt içi ÜFE ve TÜFE oranlarının ortalaması + %5" oranından fazla artış yapılamayacağı belirtildi. Ayrıca, ders yılı içinde kayıt yaptıran öğrencilerin bir sonraki yılın ücretlerinin, kayıt yaptırdığı yılın ilan edilen ücreti üzerinden belirleneceği, indirim şartları ortadan kalkan öğrencilerin ücretlerinin ise ilk kayıt yılına göre artırılacağı ifade edildi.


Ek hizmet ücretlerinde şeffaflık şartı

Özel okulların, yemek, servis, kitap-kırtasiye, kıyafet ve benzeri hizmetler için alacakları ücretleri mayıs ayının sonuna kadar belirlemeleri gerektiği ve bu hizmetlerden faydalanmak isteyen velilerin tercihine sunulacağı kaydedildi. Ayrıca, Bakanlıkça onaylanan ders kitaplarının okutulmasının esas olduğu hükmünün de ilgili mevzuatta yer aldığı hatırlatıldı.


"Özel okullar kar amacı gütmemeli"

MEB'in valiliklere gönderdiği yazıda, özel okulların eğitim faaliyetlerinde sadece kar amaçlı hareket edemeyeceği, devletin koyduğu sınırları aşan ücret artışlarına izin verilmeyeceği vurgulandı. Kanun ve yönetmeliklere aykırı hareket eden kurumlar için, Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 7. maddesi doğrultusunda denetim ve incelemelerin yapılacağı ifade edildi. Bakanlık, mevzuata uygun olmayan fiyat belirlemelerinde bulunan okullara yönelik incelemelerin başlatıldığını ve bu incelemelerin sonuçlarının Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'ne bildirilmesini talep etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa