Filistinli Bakan: Abbas'a 'ziyaret' çağrısı

Filistin Dışişleri Bakanı Şahin, uluslararası topluma Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın Gazze'yi ziyaret etmesi için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulundu

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
23 Ağustos 2024 20:44
GÜNCELLEME
23 Ağustos 2024 20:58
Filistinli Bakan: Abbas'a 'ziyaret' çağrısı
AA
Kaynak AA

Filistin Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Varsen Ağabekyan Şahin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Gazze ziyaretini gerçekleştirmesi için önemli ilerleme kaydedildiğini duyurdu. Şahin, uluslararası topluma çağrıda bulunarak, ziyaretin gerçekleşmesi için İsrail'e baskı yapılması gerektiğini vurguladı. "Bu ziyareti bilen tüm ülkelerin, ziyaretin düzenlenmesine katkı sağlaması ve işgalci İsrail'e baskı yapması lazım. Ziyaretin gerçekleşmesini ümit ediyoruz," dedi.


Şahin, İsrail'in ziyareti engelleme ihtimaline dair belirsizliklerin sürdüğünü belirterek, "İsrail tarafından her şey beklenir. Şu ana kadar hiçbir şey net değil. Engel çıksa bile ziyaretin gerçekleşmesi için uluslararası baskı gerekli," ifadelerini kullandı. Abbas'ın Gazze ziyareti için bir komitenin kurulduğunu da ekledi.


İsrail'den resmi yanıt bekleniyor

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, İsrail yönetiminden henüz resmi bir yanıt gelmediğini, yalnızca İsrail medyasında olumsuz yorumların yer aldığını belirtti. "Ziyaretin başarılı olması için titizlikle çalışıyoruz," diyen Ebu Yusuf, işgalci İsrail üzerinde baskı oluşturmak amacıyla Arap, Avrupa ve Afrika ülkeleri, İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler ile temasa geçtiklerini söyledi.

İsrail medyasına göre, Abbas'ın Gazze'ye girişi için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya bir mektup gönderen FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh, İsrail'in işbirliği yapmasını talep etti. Aynı mektubun ABD yönetimine de iletildiği belirtildi. Ancak İsrail'in bu talebi, Abbas'ın İsrail'den olumsuz yanıt alarak Tel Aviv yönetimini suçlama niyeti olarak değerlendirdiği iddia edildi.


Abbas, Gazze'yi en son 2006 yılında ziyaret etmişti ve yakın zamanda yaptığı bir açıklamada, Gazze'ye gitme kararı aldığını duyurmuştu. Abbas, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne de kendilerinin güvenli bir şekilde Gazze'ye ulaşmalarını sağlama çağrısında bulunmuştu.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 40 binden fazla Filistinli yaşamını yitirdi. Gazze'deki sivil altyapı büyük ölçüde tahrip olurken, hastaneler ve eğitim kurumları da saldırıların hedefi oldu. Abbas, bu koşullar altında Gazze'ye gitme kararlılığını yineledi.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa