ABD'den kritik 'Hamas' açıklaması

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü Kirby, Hamas'ın da müzakerecilerin katıldığı görüşmelere katılması gerektiğini kaydetti.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
23 Ağustos 2024 21:15
GÜNCELLEME
23 Ağustos 2024 21:29
ABD'den kritik 'Hamas' açıklaması
EK
Esra Koçak Editör

ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda, Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takası anlaşması için müzakereler devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Katar’ın başkenti Doha’da başlatılan görüşmeler, dün Mısır’ın başkenti Kahire’de yeniden başladı.


ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, müzakerelere ilişkin yaptığı açıklamalarda, görüşmelerin "yapıcı" geçtiğini ve bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Kirby, tüm tarafların anlaşmanın hayata geçmesi için bir araya gelmesi gerektiğini vurgularken, Hamas'ın da bu süreçte aktif olarak yer almasının önemli olduğunu ifade etti. "Biz buradayız. Onlar da Kahire'de. Hamas’ın görüşmelere katılmasına ve detaylardaki tıkanıklığın derinine inmeye ihtiyacımız var," dedi. Kirby, önümüzdeki günlerde bu konuya odaklanacaklarını belirtti.


Mısır ve Katar’dan Hamas’a yeni öneri

İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre, Mısır ve Katar, İsrail'in dış istihbarat teşkilatı MOSSAD ve iç istihbarat servisi Shin Bet tarafından Kahire'de sunulan Philadelphia Koridoru ve Refah sınır kapısı konusundaki yeni bir öneriyi Hamas’a iletecek. Haberde, bu önerinin taraflar arasında "göreceli bir ilerlemeye" işaret ettiği belirtildi. Haaretz, İsrailli bir kaynağın, "Perşembe günü Kahire'de yapılan heyetler arası toplantı yapıcıydı. Mısır ile İsrail arasında Philadelphia Koridoru konusundaki boşlukları kapattı. Şimdi Hamas'ın tutumunu bekliyoruz," şeklindeki açıklamasına yer verdi.


Müzakerelerin sonucunda tarafların bir anlaşmaya varması ve Hamas'ın bu öneriye vereceği yanıt merakla bekleniyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa