DSÖ: Yeni M çiçeği salgını kontrol altına alınabilir ve durdurulabilir

DSÖ, Koordineli çalışılırsa maymun çiçeği virüsü salgının kontrol altına alınıp durdurulabileceğini açıkladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
23 Ağustos 2024 21:38
GÜNCELLEME
23 Ağustos 2024 21:51
DSÖ: Yeni M çiçeği salgını kontrol altına alınabilir ve durdurulabilir
AA
Kaynak AA

Tüm dünyayı kasıp kavuran maymun çiçeği virüsüne dair peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni M çiçeği (mpox) salgınının kontrol altına alınabileceğini ve durdurulabileceğini belirtti. Ghebreyesus, DSÖ üyesi ülkelerin M çiçeği virüsüyle ilgili bilgilendirildiği toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bu hedefe ulaşmak için uluslararası kuruluşlar, ulusal ve yerel ortaklar, sivil toplum kuruluşları, araştırmacılar, üreticiler ve üye ülkeler arasında koordineli bir eylemin gerekli olduğunu vurguladı.


Afrika'da vakalar artıyor

Ghebreyesus, 2022'de başlayan küresel M çiçeği salgını sonrasında DSÖ'ye 100 binden fazla doğrulanmış vaka bildirildiğini ifade etti. Özellikle Afrika'da benzeri görülmemiş bir artış yaşandığını belirten Ghebreyesus, "Bulaşma artık Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yoğunlaşıyor ve 2024'te bildirilen vakaların yüzde 90'ı burada. Sadece bu yıl 575 ölüm de dahil 16 binden fazla şüpheli vaka görüldü," dedi.


M çiçeği "Uluslararası Öneme Sahip Halk Sağlığı Acil Durumu" olarak ilan edildi

Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün hızla yayılan "klad 1b" türü nedeniyle virüsü "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan ettiğini hatırlattı. Geçen ay, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne komşu Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda'nın yanı sıra Tayland ve İsveç'ten de "klad 1b" türü vakaların bildirildiği açıklandı.


M çiçeği salgınına karşı küresel stratejik plan

DSÖ ve ortaklarının, küresel, bölgesel ve ulusal düzeyde M çiçeği salgınıyla mücadele etmek amacıyla "Küresel M çiçeği virüsü Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planı" geliştirdiğini söyleyen Ghebreyesus, bu planın kapsamlı gözetim ve müdahale stratejilerinin uygulanmasına, araştırmaların ilerletilmesine, tıbbi önlemlere eşit erişim sağlanmasına ve zoonotik bulaşmanın en aza indirilmesine odaklandığını belirtti. Ghebreyesus, DSÖ Afrika Bölge Ofisi'nin, Africa CDC ile işbirliği içinde, M çiçeği müdahale çabalarının koordinasyonuna öncülük edeceğini kaydetti.


M Çiçeği virüsü hakkında

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden veya enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Virüs, genellikle yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk ve ciltte su çiçeğine benzer döküntülere neden oluyor. Özel bir tedavisi olmayan hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor ve vakaların çoğu birkaç hafta içinde iyileşiyor. DSÖ, hastalığın adını 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "maymun çiçeği"nden "mpox" olarak değiştirmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa