Husiler, Kızıldeniz'deki Yunan gemisini böyle vurdu...

Yemen'deki Husiler, Kızıldeniz'de hedef aldıkları Yunan gemisinin görüntülerini paylaştı. İşte o anlara ait görüntüler ve yaşananlar...

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
24 Ağustos 2024 08:00
GÜNCELLEME
24 Ağustos 2024 08:00
Husiler, Kızıldeniz'deki Yunan gemisini böyle vurdu...
AA
Kaynak AA

Husilere ait medya organlarında paylaşılan videoda, "İsrail limanlarına erişim yasağını ihlal ettiği" iddiasıyla bir Yunan gemisinin vurulduğu ve isabet sonrası alev aldığı anlar yer aldı. Dün Husiler, MV Sounion isimli gemiyi, "İsrail limanlarına erişim yasağını ihlal ettiği" gerekçesiyle hedef aldıklarını duyurmuştu.

İngiltere'nin Sana Büyükelçisi Abda Sharif, Kızıldeniz'de Husilerin saldırısına uğrayan MV Sounion isimli geminin mürettebatının kurtarıldığını ve ağır hasar gören geminin Kızıldeniz'de mahsur kaldığını açıkladı.

Kızıldeniz'deki Gelişmeler

İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında, İsrail'e ait olduğu iddia edilen ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına insansız hava araçları ile füzelerle saldırılar düzenliyor.

Bu saldırılar nedeniyle birçok denizcilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticaretinin güvenliği tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te, Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adıyla çok uluslu bir "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı. ABD güçleri bu süreçte Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları defalarca düşürdüğünü bildirdi.

Avrupa Birliği (AB), Kızıldeniz'de deniz güvenliğini sağlamak için 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlattı ve İtalya, 5 Mart'ta parlamento kararıyla bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sağlayan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleşiyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa