Uzay istasyonunda mahsur kalan astronotlar için dönüş tarihi: 2025

NASA, 2 aydır Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalan 2 astronotun 2025 yılının Şubat ayına kadar uzayda kalacağını açıklandı.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
24 Ağustos 2024 23:39
GÜNCELLEME
24 Ağustos 2024 23:39
Uzay istasyonunda mahsur kalan astronotlar için dönüş tarihi: 2025
EK
Esra Koçak Editör

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Boeing’in arızalanan Starliner mekiği nedeniyle yaklaşık iki aydır Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalan iki astronotunun dönüşünü 2025 Şubat ayına kadar erteledi. NASA, mekiğin arızalı durumuyla astronotları Dünya’ya geri getirmenin çok riskli olduğuna karar verdi.

Astronotların dönüşü SpaceX Kapsülüyle sağlanacak

Tecrübeli pilotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, haziran ayından bu yana uzay istasyonunda bulunuyor. Başlangıçta sadece bir hafta sürmesi planlanan test uçuşu, arızalar nedeniyle sekiz aydan fazla bir süreye yayılacak. Astronotların, SpaceX'in kapsülüyle Dünya'ya dönmesi için 2025 yılına kadar beklemeleri gerekecek.


NASA'dan güvenlik odaklı karar

NASA Yöneticisi Bill Nelson, yaptığı açıklamada, "Bir test uçuşu, doğası gereği ne güvenli ne de rutindir. Bu karar, güvenliğe yönelik bir taahhüttür" dedi. NASA Yönetici Yardımcısı Jim Free ise "Bu kolay bir karar olmadı ama kesinlikle doğru bir karar" ifadelerini kullandı.


Boeing'in açıklaması

Boeing, ertelemenin ardından yaptığı yazılı açıklamada, mürettebatın ve uzay aracının güvenliğine odaklanmaya devam ettiklerini belirtti. "Görevi NASA'nın belirlediği şekilde yürütüyoruz ve uzay aracını güvenli ve başarılı bir şekilde mürettebatsız dönüş için hazırlıyoruz" denildi. Boeing'in arızalı Starliner mekiğinin, eylül başında otomatik pilotla New Mexico çölüne iniş yapması bekleniyor.

Boeing, iki ertelemenin ardından 5 Haziran’da NASA astronotlarını taşıyan Starliner mekiğini ilk kez uzaya göndermişti. Ancak helyum sızıntısı tespit edilen mekikteki sorun çözülemeyince aracın Dünya’ya dönüşü dört kez ertelendi. NASA astronotlarının kesin dönüş tarihi ve nasıl dönecekleri konusunda ise henüz net bir açıklama yapılmadı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa