Telegram'ın Rus kurucusu, Fransa'da gözaltına alındı

Telegram'ın kurucusu olan Pavel Durov'un, Paris'teki bir havalimanında gözaltına alındığı kaydedildi. Kremlin'den sert bir açıklama geldi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
25 Ağustos 2024 09:45
GÜNCELLEME
25 Ağustos 2024 10:17
Telegram'ın Rus kurucusu, Fransa'da gözaltına alındı
Hakan Öksüz Editör

Fransız TF1 televizyonunun isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Ukrayna'daki savaşın başlamasıyla Rusya'dan ayrılıp Birleşik Arap Emirlikleri'ne yerleşen Mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, Paris yakınlarındaki Bourget Havalimanı'nda gözaltına alındı. 

Durov’un neden gözaltına alındığı henüz netlik kazanmazken, Fransa'da hakkında yakalama kararı bulunduğu iddia edildi.


Yaklaşık 15 milyar dolarlık bir servete sahip olduğu tahmin edilen Durov'u taşıyan özel jetin Azerbaycan'dan kalktığı bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'un Fransa’da gözaltına alınmasına dair durumu netleştirmeye çalıştığını duyurdu.

Rusya'nın Paris Büyükelçiliği, Rus haber ajansı TASS’a yaptığı açıklamada, Durov’un temsilcilerinin elçilikle henüz temas kurmadığını belirtti. Bununla birlikte, Rus diplomatların durumu aydınlatmak için gerekli adımları attığı ifade edildi.


"Bakalım sessiz mi kalacaklar?"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, 2018 yılında Rusya’nın Telegram’a erişim engeli getirmesi sırasında Batılı sivil toplum örgütlerinin bu duruma tepki gösterdiğini hatırlatarak, "Bu kez Paris'e çağrıda bulunarak Durov'un serbest bırakılmasını talep edecekler mi yoksa sessiz mi kalacaklar?" şeklinde bir açıklama yaptı.


Rus milletvekilleri tepkili

Durov’un gözaltına alınmasının siyasi sebeplere dayandığını kaydeden Rus vekil Vladislav Davankov, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a çağrı yaptı. 

Davankov, Durov’un tutuklanması halinde Telegram kullanıcılarının kişisel bilgilerinin tehlikeye girebileceğine dikkat çekti ve Rusya Dışişleri Bakanlığının Durov'un serbest bırakılması için Fransız makamlarına başvurması gerektiğini vurguladı.


Yasa dışı içerik iddiası

Rus ve Fransız basınında yer alan haberlere göre Durov’un gözaltına alınma sebebi, Telegram’da yasa dışı içeriklere erişim sağlanmasıydı. Bu iddia, haberlerde yer alsa da gözaltı kararının kesin gerekçesi bilinmiyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa