Demansta erken teşhisi artık daha kolay!

Dünya genelinde milyonlarca kişinin muzdarip olduğu demans hastalığında erken teşhis mümkün. İşte Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu'nun açıklamaları...

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
26 Ağustos 2024 11:28
GÜNCELLEME
26 Ağustos 2024 12:07
Demansta erken teşhisi artık daha kolay!
Hakan Öksüz Editör

Medipol Üniversite Hastanesi Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, beynin işleyişinin derinlemesine incelenmesinde nöropsikolojik testlerin önemine dikkat çekti. Hanoğlu, bu testlerin, beyin sağlığı ve işlevselliğinin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesine olanak tanıdığını belirtti. 

Bireylerin bilişsel risklerinin tespit edilmesinden demansların erken teşhisine kadar geniş bir yelpazede fayda sağlayan nöropsikolojik değerlendirmeler, hastalıklarda doğru tanının konulması ve uygun tedavi stratejilerinin belirlenmesinde kritik bir rol oynuyor.

Demans ve bilişsel bozuklukların erken teşhisi

Demans gibi zihinsel becerileri etkileyen hastalıkların temelinde erken teşhisin tedavi süreçlerine büyük etkisi bulunuyor. Alzheimer, parkinson, inme ve multipl skleroz gibi nörolojik hastalıklarda bilişsel bozuklukların erken tespiti, tedavi sürecinin daha etkin yönetilmesine katkı sağlıyor.

Prof. Dr. Hanoğlu, nöropsikolojik testlerin, bireylerin bilişsel risklerinin ortaya konulmasından demansların erken teşhisine kadar birçok alanda önemli bir araç olduğunu vurguladı.

Alzheimer'da erken teşhisin önemi

Prof. Dr. Hanoğlu, nöropsikolojik testlerin bireylerin bellek, düşünme ve diğer bilişsel işlevlerindeki değişiklikleri objektif bir şekilde değerlendirdiğini belirtti. Bu testlerin, klinik demans belirtilerinin ortaya çıkmasından önce başlayan hafif bilişsel bozuklukların tanınmasına ve hangi tür demansa doğru ilerleyebileceğinin anlaşılmasına yardımcı olduğunu söyledi. 

Alzheimer gibi ilerleyici demansların erken teşhisi ve farklı demans türlerinin bilişsel belirtilerinin doğru yorumlanması, bu testler sayesinde mümkün hale geliyor.

Hastalıkları ayırt etmede kullanılan testler

Nöropsikolojik değerlendirme, sadece nörolojik bozuklukların değil, aynı zamanda psikiyatrik sorunların bilişsel etkilerini değerlendirmede de kullanılıyor. Prof. Dr. Hanoğlu, depresyon, anksiyete gibi psikiyatrik durumlarla Alzheimer ve diğer demans türlerini ayırt etmede nöropsikolojik testlerin ayırıcı tanıda önemli bir araç olduğunu ifade etti. 

Hastalığa özgü test bataryaları

Prof. Dr. Hanoğlu, nöropsikolojik testlerin beyin tarafından kontrol edilen çeşitli bilişsel işlevleri değerlendirdiğini belirtti. Hanoğlu; bellek, görsel-uzamsal beceriler, dikkat ve dil gibi alanlarda uygulanan bu testlerin, bireyin yaşı, eğitim düzeyi ve değerlendirmenin amacına göre farklılık gösterdiğini ifade etti. 

Alzheimer, parkinson, inme ve multipl skleroz gibi nörolojik hastalıklara özgü test bataryalarının oluşturulduğunu belirten Hanoğlu, bu sayede değerlendirme süreçlerinin özelleştirildiğini söyledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa